A világ legnehezebb szánhúzó versenyén kutyák akadtak fent a doppingteszten

A verseny 1973-as indulása óta először találtak tiltott drogokat az Alaszkát átszelő Iditarod kutyaszánverseny néhány részt vevő kutyája szervezetében – jelentették be a verseny szervezői szerdán.

Az egyik versenyző néhány kutyájában egy opiát alapú fájdalomcsillapító nyomait mutatták ki. A mintavételt 6 órával a kb. 1600 km-es táv megtétele után végezték március 14-én. A szert 15 órával vagy közvetlenül a mintavétel előtt kaphatták a kutyák – közölték a szervezők, akik nem árulták el, ki volt a hajtó.

Chas St. George, az Iditarod szóvivője elmondta, hogy ügyvéd tanácsára nem nevezik meg a nyilvánosság előtt a hajtót. Azért sem nevezik meg, mert a versenyszervezők nem tudják bizonyítani, hogy a hajtó szándékosan használta a drogot, így ellene nem szabnak ki semmilyen büntetést, és a jövő évi versenyen is indulhat.

A március elején megrendezett versenyen 71 hajtó indult kb. 2000 szánhúzó kutyával. A szervezők a célba érkezés után az első 20 helyen végzett csapatot tesztelték.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny. Az 1973-ban először megrendezett megmérettetésen a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban, márciusban 8 nap alatt. A kutyákat 1994 óta tesztelik tiltott szerekre, minden résztvevő kutyáját vizsgálják szúrópróbaszerűen a verseny kezdete előtt és a táv megtétele alatt, és az első 20 helyen végzettet a megmérettetés után.

Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Noméba, hogy megmentsék az őslakosok gyerekeit. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.