Kritizálta a kormányt a Facebookon, elutasította az álláspályázatát a szakközépiskola

politika
2017 október 19., 13:11
comments 155

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civilszervezet írta meg Vári Anikó történetét.

A tanár 2016. decemberében jelentkezett egy szakközépiskola pedagógusi állására, de ugyanaznap kitett egy hírt a Facebook-oldalára, és a posztban kritizálta a magyar oktatáspolitikát és az alakítóit. A TASZ szerint pár nappal később az igazgató a nő férjét (aki szintén a szakközépiskolában dolgozik), kérdőre vonta a felesége posztja miatt. Vári Anikó álláspályázatát ezután elutasította az iskola.

link Forrás

A pedagógus szerint az elutasításnak pusztán a politikai véleménye volt az oka, ugyanis az igazgató először az ő felvételét javasolta egy emailváltásban, de pár nappal később már nyíltan megmondta a férjének, hogy nincsen szüksége kormánykritikus emberekre – írja a TASZ, ami szerint az igazgató a beszélgetésben arra is utalt, hogy a fenntartó minisztériumból érkezett olyan utasítás, hogy ne vegyenek fel olyan embereket, akik kritikusan nyilvánulnak meg.

Egyébként az álláspályázaton indult másik jelentkezőnek nem volt tanári végzettsége, ami pedig feltétel volt, végül mégis őt választották.

Vári Anikó a TASZ segítségével az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, azt kérve, hogy a hatóság állapítsa meg az iskola jogsértését, ugyanis semmi sem indokolhatja, hogy valakinek a politikai álláspontja egy tanári állás esetén szemponttá válhasson. (TASZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.