Új génterápiás rákgyógyszert engedélyeztek az USA-ban

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) szerdán engedélyezett egy génterápiás rákgyógyszert. A Kite Pharma Yescarta névre keresztelt terápiája már a második engedélyezett génterápiás rákgyógyszer. Ez egy imunterápiás kezelés, amely a szervezet saját immunrendszerének sejtjeit programozza újra, hogy azok hatékonyabban harcolhassanak a rákos sejtekkel - ez esetben a non-Hodgkin's lymphoma nevű vérrákkal.

"Az eredmények egészen figyelemreméltók" - mondta az eddigi tesztekről Dr. Frederick L. Locke, a tampai Moffitt Rákközpont vérrákspecialistája, az új módszer egyik vezető kutatója. "Izgatottak vagyunk, szerintünk ez a terápia sok páciensen segíthet" - mondta. Olyanokon, akiknek más lehetőségük már nem maradt.

A Times szerint az Egyesült Államokban 3500 olyan rákbeteg él, aki alkalmas lehet az új terápiára. Ez a tervek szerint egyszeri kezelést jelent, amit minden esetben az adott páciensre kell szabni. A kezelés költsége 373 ezer dollár.

A gyógyszeripar nagyon bízik az új, génterápiás módszerekben. A Gilead nevű gyógyszeripari óriás például már augusztusban, még a módszer hatósági engedélyezése előtt 11,9 milliárd dollárért vásárolta fel a Kite Pharmát.

A piacon most már a verseny is beindult. Az első génterápiás rákgyógyszert, a Novartis Kymriah nevű terápiáját augusztusban engedélyezte az FDA a leukémia egy gyermekeket és fiatal felnőtteket megtámadó agresszív típusának kezelésére. Annak 475 ezer dollár az ára, de a vállalat azt mondja, hogy azoktól, akik egy hónapon belül nem reagálnak a kezelésre, nem fogják beszedni a pénzt. A Novartis most más vérrákok, például lymphomák kezelésére is engedélyeztetné a szerét, aminek az árát a kezelés hatékonyságának fügvényében határozná meg. A Kite, ami szintén más vérrákokra is engedélyeztetné a gyógyszerét, ezzel szemben fix árazással tervez dolgozni. (Via The New York Times)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.