Új génterápiás rákgyógyszert engedélyeztek az USA-ban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) szerdán engedélyezett egy génterápiás rákgyógyszert. A Kite Pharma Yescarta névre keresztelt terápiája már a második engedélyezett génterápiás rákgyógyszer. Ez egy imunterápiás kezelés, amely a szervezet saját immunrendszerének sejtjeit programozza újra, hogy azok hatékonyabban harcolhassanak a rákos sejtekkel - ez esetben a non-Hodgkin's lymphoma nevű vérrákkal.

"Az eredmények egészen figyelemreméltók" - mondta az eddigi tesztekről Dr. Frederick L. Locke, a tampai Moffitt Rákközpont vérrákspecialistája, az új módszer egyik vezető kutatója. "Izgatottak vagyunk, szerintünk ez a terápia sok páciensen segíthet" - mondta. Olyanokon, akiknek más lehetőségük már nem maradt.

A Times szerint az Egyesült Államokban 3500 olyan rákbeteg él, aki alkalmas lehet az új terápiára. Ez a tervek szerint egyszeri kezelést jelent, amit minden esetben az adott páciensre kell szabni. A kezelés költsége 373 ezer dollár.

A gyógyszeripar nagyon bízik az új, génterápiás módszerekben. A Gilead nevű gyógyszeripari óriás például már augusztusban, még a módszer hatósági engedélyezése előtt 11,9 milliárd dollárért vásárolta fel a Kite Pharmát.

A piacon most már a verseny is beindult. Az első génterápiás rákgyógyszert, a Novartis Kymriah nevű terápiáját augusztusban engedélyezte az FDA a leukémia egy gyermekeket és fiatal felnőtteket megtámadó agresszív típusának kezelésére. Annak 475 ezer dollár az ára, de a vállalat azt mondja, hogy azoktól, akik egy hónapon belül nem reagálnak a kezelésre, nem fogják beszedni a pénzt. A Novartis most más vérrákok, például lymphomák kezelésére is engedélyeztetné a szerét, aminek az árát a kezelés hatékonyságának fügvényében határozná meg. A Kite, ami szintén más vérrákokra is engedélyeztetné a gyógyszerét, ezzel szemben fix árazással tervez dolgozni. (Via The New York Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.