Vámpírvadászat miatt tartóztattak le 140 embert Malawiban

Malawiban száznegyven embert tartóztattak le olyanok meggyilkolása miatt, akiket vámpírnak hittek a babonás helyiek. A vámpírvadászok eddig legalább nyolc embert öltek meg. Legutóbb két férfit csütörtökön, az ország második legnagyobb városában, Blantyre-ben. A rendőrség szerint az egyiküket felgyújtották, a másikat pedig megkövezték. 

A gyilkosságok szeptember közepén kezdődtek, amikor a tömeg meglincselt három embert, akiket vérszívással gyanúsítottak. 

Lexon Kachama rendőr-főfelügyelő pénteken ismerte el, hogy a helyzet kicsúszott az ellenőrzésük alól, még több letartóztatásra lehet számítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy tolvajok és rablók kihasználják a hisztériát, illegális útakadályokat emelnek éjszaka, hogy embereket zaklassanak.

Sokan úgy gondolják, hogy a vámpírokról szóló hiedelmek szomszédos Mozambikból terjedtek át. Ott a feldühödött tömeg egy rendőrőrsöt is megtámadt, mert azzal gyanúsították a hatóságokat, hogy védik a vámpírokat. 

Ezeken a területeken a falusiak sokszor azt hiszik, hogy egyesek ezért kezdenek vért szívni, hogy gazdaggá váljanak. Ugyanakkor a rendőrség szerint nincs olyan orvosi jelentés ami azt bizonyítaná, hogy bárkinek is kiszívták volna a vérét. Az ENSZ és az amerikai nagykövetség is számos körzetet veszélyesnek minősített az elburjánzó erőszak miatt. (BBC/MTI)