Vámpírvadászat miatt tartóztattak le 140 embert Malawiban

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Malawiban száznegyven embert tartóztattak le olyanok meggyilkolása miatt, akiket vámpírnak hittek a babonás helyiek. A vámpírvadászok eddig legalább nyolc embert öltek meg. Legutóbb két férfit csütörtökön, az ország második legnagyobb városában, Blantyre-ben. A rendőrség szerint az egyiküket felgyújtották, a másikat pedig megkövezték. 

A gyilkosságok szeptember közepén kezdődtek, amikor a tömeg meglincselt három embert, akiket vérszívással gyanúsítottak. 

Lexon Kachama rendőr-főfelügyelő pénteken ismerte el, hogy a helyzet kicsúszott az ellenőrzésük alól, még több letartóztatásra lehet számítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy tolvajok és rablók kihasználják a hisztériát, illegális útakadályokat emelnek éjszaka, hogy embereket zaklassanak.

Sokan úgy gondolják, hogy a vámpírokról szóló hiedelmek szomszédos Mozambikból terjedtek át. Ott a feldühödött tömeg egy rendőrőrsöt is megtámadt, mert azzal gyanúsították a hatóságokat, hogy védik a vámpírokat. 

Ezeken a területeken a falusiak sokszor azt hiszik, hogy egyesek ezért kezdenek vért szívni, hogy gazdaggá váljanak. Ugyanakkor a rendőrség szerint nincs olyan orvosi jelentés ami azt bizonyítaná, hogy bárkinek is kiszívták volna a vérét. Az ENSZ és az amerikai nagykövetség is számos körzetet veszélyesnek minősített az elburjánzó erőszak miatt. (BBC/MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.