Ebolához hasonló vírus kezdett el terjedni Ugandában

külföld
2017 október 20., 17:38
comments 47

Az ebolához hasonló betegség kórokozója jelent meg Ugandában, az ország Kenyával határos vidékén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki közleménye szerint akár több százan is megfertőződhettek a Marburg-vírussal. A hatóságok eddig egy igazolt halálesetről tudnak.

A WHO egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó regionális irodájának vezetője reméli, hogy meg tudják gátolni a vírus terjedését, és képesek lesznek elejét venni annak, hogy a rendkívül fertőző, vérzéssel, hányással, hasmenéssel és magas lázzal járó betegség járványszerű méreteket öltsön. Ibrahima Soce Fall ugyanakkor nemzetközi segítséget szorgalmazva úgy fogalmazott, hogy nagy a kockázata annak, hogy nemcsak Ugandában, hanem a régióban is elterjed a vírus.

Az ebolához hasonló Marburg-vírus nem először jelenik meg Ugandában, több halálos áldozatot is szedett a kelet-afrikai országban. A kór kezelés nélkül az esetek több mint 90 százalékában halálhoz vezet, átlagosan kilenc napon belül. A vírust a  kis vörös repülőkutyák hordozzák, de nem mutatják a betegség tüneteit. 

photo_camera Fotó: Pierre Huguet/Biosphoto

Az ugandai egészségügyi minisztérium még kedden közölte, hogy a vizsgálatok alapján bizonyíthatóan a Marburg-vírus okozta egy 50 éves nő halálát, aki múlt szerdán halt meg.

A nő testvére hasonló tünetekkel járó betegség miatt halt meg három héttel korábban. A férfit a kelet-afrikai országban hagyományos szertartás keretében temették el, a WHO szerint a búcsúszertartáson és az egészségügyi létesítményekben akár több százan is érintkezhettek a vírussal. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.