Nagyon valószínű, hogy megtalálták az eltűnt ellenzéki aktivista holttestét Argentínában

Akár még pénteken kiderülhet, hogy valóban az augusztus 1-én eltűnt emberi jogi aktivista, Santiago Maldonado holttestét találták-e meg szerdán Patagónia egyik fagyos folyójában a hatóságok. Ez amúgy a szakértői vizsgálatok előtt is nagyon valószínűnek tűnik, a jeges folyóban viszonylag jól megőrzött holttest ruházatának zsebében megtalálták Maldonado személyi igazolványát is.

Maldonado holtteste egy olyan birtokon került elő, amely a Beneton tulajdona.

Maldonado, a 28 éves aktivista az őslakosok jogaiért küzdők táborából tűnt el augusztus 1-én, miután a hatóságok lerohanták a tábort. Most a holttest szakértői vizsgálatával próbálják megállapítani, hogy Maldonadó belefulladt-e a folyóba, vagy már holtan dobták bele. Előbbi a hatóságok verzióját erősítené, miszerint Maldonado a folyón át próbált menekülni a letartóztatás elől. Utóbbi viszont erősen utalna rá, hogy a rajtaütés során végeztek vele, és megpróbálták eltüntetni a holttestét.

Maldonado esete az argentin közélet elmúlt két hónapját meghatározó sztorijává vált, főleg a hatóságok cinikus és átlátszóan hazug reakciói miatt. Azok ugyanis megpróbálták a tiltakozó őslakosokra kenni Maldonado halálát. Az is visszatetszést keltett, hogy a kormány azt a csendőrséget bízta meg Maldonado eltűnésének kivizsgálásával, mely a tábort is lerohanta, így akár aktív részese is lehetett Maldonado halálának. (Via The Guardian)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.