108 embert tartóztattak le Brazíliában az eddigi legkomolyabb pedofilok elleni rendőrségi fellépésben

külföld
2017 október 21., 05:29
comments 25

Dél-Amerika történetének legnagyobb pedofilok elleni rajtaütésének nevezték a fellépést, ami során 24 államban és a fővárosban összesen 108 embert vettek őrizetbe.

Torquato Jardim igazságügyi miniszter bejelentése szerint a letartóztatottak egy olyan bűnszövetkezetnek voltak tagjai, melyben gyerekekről készült pornográf fotókat osztottak meg az interneten. A fellépést hat hónapnyi nyomozás előzte meg, ebben európai és amerikai hatóságok is részt vettek.

photo_camera Fotó: Suamy Beydoun/AGIF

A nyomozók összesen több mint 150 ezer olyan fájlt fedtek fel, melyeken törvénysértő tartalmak voltak. Ezek többségét az úgynevezett sötét weben, azaz az internetnek a keresőszolgáltatások által nem feltárható részén tárolták.

A letartóztatottak között volt visszavonult rendőr, közszolgák és egy focicsapat ifi részlegének vezetője is.

A miniszter szerint a pedofilok kifejezetten szofisztikált módszereket használtak arra, hogy elkerüljék a hatóságok figyelmét, gyakran külföldön lévő gépeken tárolták például a képeket, és az is előfordult, hogy akinek a gépén voltak az illegális fájlok, nem is nem tudott erről.

A nyomozás eleinte a pedofil tartalmak megosztói ellen irányult, de hamar kiderült, hogy egy olyan bűnszövetkezetre akadtak, melynek tagjai elő is állítottak ilyen tartalmakat. A lefoglalt fájlok között csecsemőkkel és fiatal gyerekekkel szemben elkövetett szexuális bántalmazás felvételei is előkerültek.

A hatóságok most azt vizsgálják, hogy egy csak Brazíliában tevékenykedő bűnözi csoportról van-e szó, vagy pedig együttműködtek nemzetközi csoportokkal is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.