A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt

Több 444 videó?
Szeretném

A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülését követően Madridban szombaton.

A politikus hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását.

A spanyol kormány javaslatait még szombaton beterjeszti a parlament felső házának, a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben. 

Mariano Rajoy elsőnek még szerdán adott csütörtök délelőtt tízig időt arra Carles Puigdemontéknak arra, hogy végre eldöntsék, kikiáltották-e Katalónia függetlenségét, vagy sem.

Csütörtök reggel a két vezető leveleket váltott egymással, de ettől se lett senki okosabb. Puigdemont azt írta, hogy csak tárgyalással kerülhető el a válság, egyben azzal vádolta a spanyol hatóságokat, hogy azok megpróbálják elnyomni a függetlenségi mozgalmat.

A spanyol kormány Puigdemont levelére válaszoló közleményében azt hangsúlyozta, hogy a katalán elnök az ultimátum ellenére se volt hajlandó megerősíteni, hogy akkor kikiáltotta-e vagy sem a függetlenséget. (via MTI)