A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt

A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülését követően Madridban szombaton.

A politikus hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását.

A spanyol kormány javaslatait még szombaton beterjeszti a parlament felső házának, a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben. 

Mariano Rajoy elsőnek még szerdán adott csütörtök délelőtt tízig időt arra Carles Puigdemontéknak arra, hogy végre eldöntsék, kikiáltották-e Katalónia függetlenségét, vagy sem.

Csütörtök reggel a két vezető leveleket váltott egymással, de ettől se lett senki okosabb. Puigdemont azt írta, hogy csak tárgyalással kerülhető el a válság, egyben azzal vádolta a spanyol hatóságokat, hogy azok megpróbálják elnyomni a függetlenségi mozgalmat.

A spanyol kormány Puigdemont levelére válaszoló közleményében azt hangsúlyozta, hogy a katalán elnök az ultimátum ellenére se volt hajlandó megerősíteni, hogy akkor kikiáltotta-e vagy sem a függetlenséget. (via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.