A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt

A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülését követően Madridban szombaton.

A politikus hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását.

A spanyol kormány javaslatait még szombaton beterjeszti a parlament felső házának, a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben. 

Mariano Rajoy elsőnek még szerdán adott csütörtök délelőtt tízig időt arra Carles Puigdemontéknak arra, hogy végre eldöntsék, kikiáltották-e Katalónia függetlenségét, vagy sem.

Csütörtök reggel a két vezető leveleket váltott egymással, de ettől se lett senki okosabb. Puigdemont azt írta, hogy csak tárgyalással kerülhető el a válság, egyben azzal vádolta a spanyol hatóságokat, hogy azok megpróbálják elnyomni a függetlenségi mozgalmat.

A spanyol kormány Puigdemont levelére válaszoló közleményében azt hangsúlyozta, hogy a katalán elnök az ultimátum ellenére se volt hajlandó megerősíteni, hogy akkor kikiáltotta-e vagy sem a függetlenséget. (via MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.