Pálfi György szerint Schmidt Máriáék nem engedték ki külföldi fesztiválokra a kisfilmjeit, nehogy összevissza nyilatkozgasson a kormányról

2017 október 21., szombat 8:00
84

A rendezővel a Magyar Nemzet készített interjút. Pálfi hosszasan mesélt friss színházi rendezéséről, az Engedj be című darabról, majd szóba került az is, hogy végül nem lesz semmi régóta dédelgetett filmtervéből, a Toldiból.

Mint a beszélgetésből kiderül, Pálfi eleve arra számít, hogy mostanában nem nagyon készíthet itthon filmeket. Bár sorra adja be a pályázatokat a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, de mint mondja, folyamatos a kedvelvétel. Egy filmje még jelenleg is készül az MNF támogatásával, Az úr hangját jövő tavasszal mutatják majd be. 

Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Azzal Pálfi is egyetért, hogy kötődnek a Filmalap időszakához nagyszerű filmek is, például a Saul fia vagy a Testről és lélekről támogatása, ugyanakkor úgy látja, bőven beszélhetnénk el nem készült, kiszórt, megakadályozott alkotásokról is. 

„Persze, lehet, én vagyok az utolsó mohikán, aki ezt emlegeti fel. Viszont akkor is el kell mondani: a döntéshozatal a szakma teljes kizárásával történik, egy nem cserélődő vezetés által.”

– mondja erről. És azt is elismeri, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány idején sem volt jobb a helyzet, azt nem is sírja vissza senki. De azóta az inga a másik irányba lengett ki. 

A közelmúltban részt vett kisfilmek készítésében is, az 56-os emlékév alkalmából pályázott egy állami projektre, 12 utcai rövidfilmet forgatott le VR-technológiával. A forgatás során viszont a Terror Házával kellett együttműködniük, és Pálfi megtapasztalta, hogy a szakmai hozzáállás miként csavarodik át a politikai erőtérben. Elmondása szerint Schmidt Mária előtt sem titkolta, hogy mit gondol politikai kérdésekről. Szerinte ezzel függött össze, hogy Schmidt végül nem engedte külföldre a kisfilmeket: 

„Ezt a tizenkét filmet nem engedték ki egyetlen fesztiválra sem, mondván, akkor majd én is nyilatkozgatni kezdek, és olyanokat mondok, mint Enyedi Ildikó a Berlinalén. Mondanom sem kell, azóta beszélő viszony sincs közöttünk. Én őrzöm az integritásomat, közben az ember sorra mondhat le a külföldi esélyekről, az évekről, az újabb filmekről. A mozis szakmának is az én példámon akarták megtanítani, hogy nem érdemes visszabeszélni. Mert az egész nem szólt másról, mint a sértődésről. Azt mondta Andy, hogy hiába csinált ez a csávó külföldön is sikeres filmeket, én nem bízom benne, ezért ha fejre áll, akkor sem fog Toldit csinálni. És meg is mutatta!”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt