Pálfi György szerint Schmidt Máriáék nem engedték ki külföldi fesztiválokra a kisfilmjeit, nehogy összevissza nyilatkozgasson a kormányról

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A rendezővel a Magyar Nemzet készített interjút. Pálfi hosszasan mesélt friss színházi rendezéséről, az Engedj be című darabról, majd szóba került az is, hogy végül nem lesz semmi régóta dédelgetett filmtervéből, a Toldiból.

Mint a beszélgetésből kiderül, Pálfi eleve arra számít, hogy mostanában nem nagyon készíthet itthon filmeket. Bár sorra adja be a pályázatokat a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, de mint mondja, folyamatos a kedvelvétel. Egy filmje még jelenleg is készül az MNF támogatásával, Az úr hangját jövő tavasszal mutatják majd be. 

Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Azzal Pálfi is egyetért, hogy kötődnek a Filmalap időszakához nagyszerű filmek is, például a Saul fia vagy a Testről és lélekről támogatása, ugyanakkor úgy látja, bőven beszélhetnénk el nem készült, kiszórt, megakadályozott alkotásokról is. 

„Persze, lehet, én vagyok az utolsó mohikán, aki ezt emlegeti fel. Viszont akkor is el kell mondani: a döntéshozatal a szakma teljes kizárásával történik, egy nem cserélődő vezetés által.”

– mondja erről. És azt is elismeri, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány idején sem volt jobb a helyzet, azt nem is sírja vissza senki. De azóta az inga a másik irányba lengett ki. 

A közelmúltban részt vett kisfilmek készítésében is, az 56-os emlékév alkalmából pályázott egy állami projektre, 12 utcai rövidfilmet forgatott le VR-technológiával. A forgatás során viszont a Terror Házával kellett együttműködniük, és Pálfi megtapasztalta, hogy a szakmai hozzáállás miként csavarodik át a politikai erőtérben. Elmondása szerint Schmidt Mária előtt sem titkolta, hogy mit gondol politikai kérdésekről. Szerinte ezzel függött össze, hogy Schmidt végül nem engedte külföldre a kisfilmeket: 

„Ezt a tizenkét filmet nem engedték ki egyetlen fesztiválra sem, mondván, akkor majd én is nyilatkozgatni kezdek, és olyanokat mondok, mint Enyedi Ildikó a Berlinalén. Mondanom sem kell, azóta beszélő viszony sincs közöttünk. Én őrzöm az integritásomat, közben az ember sorra mondhat le a külföldi esélyekről, az évekről, az újabb filmekről. A mozis szakmának is az én példámon akarták megtanítani, hogy nem érdemes visszabeszélni. Mert az egész nem szólt másról, mint a sértődésről. Azt mondta Andy, hogy hiába csinált ez a csávó külföldön is sikeres filmeket, én nem bízom benne, ezért ha fejre áll, akkor sem fog Toldit csinálni. És meg is mutatta!”

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.