TRIGGER WARNING: Cambridge-ben arra figyelmeztetik a diákokat, hogy Shakespeare felkavaró lehet

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Angol irodalom szakos diákok kapták meg a figyelmeztetést a Cambridge-i egyetemen: 

készüljenek fel, hogy a Titus Andronicusról és a Tévedések vígjátékáról, vagy két Shakespeare-műről szóló egyetemi előadás felkavaró lehet, mert szexuális erőszakról van benne szó.

A trigger warning-ok (vagyis arról szóló figyelmeztetések, hogy egy szöveg olyan részleteket tartalmaz, amik esetleg érzelmileg megviselhetik az olvasót) tanszéki dokumentumban szerepelnek.

Az előadás témája éppen az erőszak, és azt vizsgálja, mikor nevetünk a színházban az erőszakon és miért. Trigger warningot kapott egy szeminárium is, ahol szintén szóba kerül a szexuális erőszak, erre az órára többek között Euripidészt kell olvasni.

Gill Evans, az egyetem eszmetörténet-professzora szerint a tanszék valószínűleg el akarta kerülni annak kockázatát, hogy a tananyag felzaklassa a diákokat, de ezzel csak a diákok hiperérzékenységéhez alkalmazkodnak. „Nyilván senki sem akar szívtelen lenni, de ennél azért ellenállóbbnak kell lenniük a diákoknak” - mondta.

David Crilly, a Cambridge Shakespeare Festival művészeti vezetője sem volt elragadtatva az ötlettől:

„Ha egy angol irodalom szakos egyetemista nem tudja, hogy a Titus Andronicusban erőszakos jelenetek vannak, akkor nem kellene ezen az órán ülnie.”

„Az érzékenységnek ez a foka szükségszerűen az akadémiai szabadság csorbításához fog vezetni. Ha az egyetemi dolgozók aggódnak azért, hogy olyat mondanak, ami a diákok számára kényelmetlen, akkor el fogják kerülni, hogy ilyeneket mondjanak” - mondta Crilly.

A Titus Andronicus egyébként valóban Shakespeare talán legerőszakosabb műve, Crilly ugyanakkor azt mondja, a szövegben a szexuális erőszakra általában inkább utalnak, mint hogy nyíltan jelen lenne, és a színházi rendezőktől függ, ezt hogyan viszik színpadra. (Van, aki elég durván.)

Korábban több hasonló brit eset is történt: a University of Glasgow-n például arra figyelmeztették a teológia szakos hallgatókat, hogy Jézus keresztre feszítésének képei felkavaróak lehetnek, ezért aki akarta, elhagyhatta a termet.

A University of Oxford jogi tanszékén pedig az előadókat arra kérték, hogy hasonló trigger warning-okkal vezessék fel azokat az előadásokat, amelyeken erőszakról vagy halálról van szó, a diákok pedig lehetőséget kaptak arra, hogy elhagyják a termet, ha túl megrázónak találják a tananyagot. (Az amerikai esetekről pedig itt írtunk.)

Mary Beard, a Cambridge professzora szerint ez rossz irány, mert éppen arra kellene buzdítani a diákokat, hogy nézzenek szembe a történelem és az irodalom traumatikus részeivel is. Az egyetem hivatalosan azt közölte, nincs trigger warning-szabályzat, ez csak az oktatók személyes döntése. (Telegraph)