A szennyezettség a világ leghatékonyabb gyilkosa

Tbg
környezetvédelem
2017 október 22., 15:43
comments 37

Az idő előtti elhalálozások 16 százaléka valamilyen módon a szennyezettség miatt következik be, állítja egy friss kutatás, amely a maga nemében az első: nemcsak azért, mert az egész világot átfogta, de egyszerre vizsgálta a lég-, a víz- és a talajszennyezettség hatásait is.

2015-ben 9 millió haláleset vezethető vissza valamilyen szennyezésből eredő okra. Ez több mint az AIDS, a malária és a tuberkolózis által okozta halálok összesen, és 15-ször nagyobb, mint a háborúk és fegyveres konfliktusok okozta halálesetek száma.

Több embert öl meg, mint a dohányzás, az éhínség, egyes országokban minden 4. halál valamilyen szennyezés következtében történik. Az áldozatok 92 százaléka szegény vagy közepes jövedelmű.

A légszennyezettség 85 százaléka vezethető vissza a fejlett országok nagy méretű fosszilisenergiahordozó-használatára és a szegény országok tüzelési gyakorlatára.

A kutatást a Simon Fraser Universityn végezték Bruce Lanphear vezetésével. (Science Daily)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.