Elindult a Kettős Mérce balos hírportálja, a merce.hu

2017 október 22., vasárnap 9:25
60

Közösségi finanszírozásból indult ma el a merce.hu, a pártfüggetlen baloldali véleményblog, a Kettős Mérce hírportálja, bármit is jelentsen ez a kifejezés manapság. 

Hogy miért akar valaki hírportált 2017-ben, akinek van egy olvasott hírblogja? Halvány elképzelésem sincs, de a fogalomnak eszerint még van vonzereje. A KM eddig az Index blogszolgáltatója, a blog.hu platformján futott, mostantól saját domainjük lett.

A merce.hu szerencsére nem “portálos külsejű”, hanem egyszerű dizájnja van, a címlapos nézetből még a kötelezőnek számító létra- vagy fejlécmenü is kimaradt, jó érzékkel, hiszen ilyesmire a világon semmi szükség nincsen. A cikkeket azért színkódokkal csak ellátták, akit az ilyesmi érdekel, itt elolvashatja, hogyan és miért.

Jámbor András főszerkesztő beköszönő cikkéből kiderül, hogy mi lesz a különbség az eddigi Mérce blog és a most induló Mérce hírportál között: annyi, hogy miközben lényegében minden ugyanolyan marad, mint eddig, írnak majd híreket is, amihez új szerzőket is szerződtetnek. De nem akármilyen sima híreket, hanem:

Hanem magyarázni akarunk, kontextust teremteni, úgy átadni a nap eseményeit, hogy attól kicsit érthetőbb legyen a világ. Az eseményeket az időben vagy egy folyamatban elhelyezve, emlékeztetni akarunk az összefüggésekre, ha van rá mód, a történések mögötti mozgatórugókra, előzményekre és következményekre. Ha nem is fogunk minden hírhez kisregényt alkotni, valami plusz mindenhez szeretnénk adni, hogy érthetőbbé váljon a világ, amiben élünk.

Mert végső soron ez egy újság feladata, nem a pőre tájékoztatás, hanem az, hogy az újságolvasó egy-egy cikket elolvasva közelebb kerüljön a világ megértéséhez is.

Az új Mércén állandó publicisztikai rovata lesz hétfőnként Tamás Gáspár Miklósnak, keddenként pedig Pogátsa Zoltánnak. A cikkek szerzőit pedig az arcképükön felül néhol rövid szövegekkel mutatják be, a főszerkesztőt például ezzel:

Apuka, élettárs, egyedül nevelt gyerek. Diploma nélküli szociáldemokrata. A Mérce főszerkesztője.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt