McCain keményen rálépett Trump csontkinövésére

külföld
2017 október 23., 10:22
comments 321
photo_camera Fotó: ALEX WONG/AFP

A 2016-os amerikai elnökválasztási kampány egyik, de semmi esetre sem az egyetlen mélypontja Donald Trump támadása volt John McCain ellen. McCain, aki maga is volt elnökjelölt, egy másodpercig se titkolta, hogy nem rajongója pártja jelöltjének. Trump pedig nem az a fajta, aki visszarettenne attól, hogy kicsinyes bosszút álljon az ellenfelein. McCaint például legyávázta, amiért volt olyan hülye, hogy lelövesse magát Vietnam fölött, hogy aztán éveket töltsön hadifogságban, ahol annyira megkínozták, hogy a mai napig nehezére esik a feje fölé emelni a karját.

Szemben Trumppal, aki ugyan szóhasználatában rendkívül hazafias, és bármikor kioktat még egy friss hadiözvegyet is arról, hogy elhalálozott férje aztán igazán tudhatta volna, hogy mire vállalkozott. Trump ugyanis a maga részéről a sorozás kitrükközésével járult hozzá az amerikai nép vietnami háborús erőfeszítéseihez. Négyszer a tanulmányaira hivatkozva szerzett mentességet, majd ötödjére orvosi igazolással sikerült végleg kihúznia magát a szolgálat alól.

Hogy pontosan milyen indoklással is minősítették alkalmatlannak, azt sajnos már sose lehet biztosan kideríteni, mert a vietnami háború után, a sorkatonaság felszámolásával a sorozóbizottságoknál tárolt dokumentumokat is megsemmisítették. Annyi biztos, hogy Trump korábbi megnyilvánulásai egymással sincsenek összhangban, nemhogy a néhány fennmaradt irattal.

Azt, hogy csontkinövés miatt minősítették alkalmatlannak, Trump maga állította, a megmaradt iratokból csak az hámozható ki, hogy valóban orvosilag minősítették alkalmatlannak. ""Volt egy doktorom, ő adott nekem egy levelet - egy nagyon erős levelet a sarkamról" - mondta a New York Timesnak adott 2016-os interjújában, amiben aztán azt is állította, hogy a betegség, amivel megúszta a vietnami háborút "nem volt nagy probléma, de elég nagy probléma volt", és amúgy csak átmeneti jellegű volt, mára már elmúlt. A stábja pedig igyekezett kerülni a témát a kampányban.

Nem úgy McCain, aki ezek szerint nem felejtette el a kampányidőszak támadásait. A kongresszusi tévé, a C-SPAN készített vele interjút a vietnami háborúról, eközben gondolkozott el azon a jelenségen, hogy valamiért a gazdag amerikaiaknak sikerült megúszniuk a sorozást.

"Az egész konfliktus egyik aspektusa, amit nem érek fel ésszel, hogy miközben a legszegényebbeket mind besoroztuk, a leggazdagabbak mindig találtak egy doktort, aki azt írta, hogy csontkinövésük van. Ez pedig rossz. Ha azt kérjük, hogy minden amerikai szolgáljon, akkor szolgáljon minden amerikai" - mondta, pont azt a kifogást felemlegetve, amivel Trump is megúszta a szolgálatot. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.