Most már bárki elolvashatja Stephen Hawking 1966-os doktoriját

2017 október 23., hétfő 6:31
118

Október 23-tól bárki letöltheti Stephen Hawking 1966-ban 24 évesen írt doktoriját, "A táguló univerzumok tulajdonságai" című értekezést, amely a Cambrige-i Egyetem tájékoztatása szerint egyből a legkeresettebb irat lett szabad hozzáférésű könyvtárukban.

Hawkings azt reméli, hogy immár 51 éves műve hozzáférhetővé tétele másokat is gondolkodásra inspirál. "A PhD-dolgozatom szabad hozzáférésűvé tételével arra szeretném inspirálni a Föld népeit, hogy ne a lábuk elé bámuljanak, hanem fel, a csillagokba; hogy a helyünkről gondolkodjanak a világegyetemben, és próbálják megérteni a kozmoszt" - mondta.

Hawking emellett reméli, hogy példája is ragadós lesz, és egyre több kutató osztja majd meg ingyen az eredményeit. "Bárhol is éljen, mindenkinek joga kéne legyen az akadálytalan és ingyenes hozzáférés, nemcsak az én, hanem bármely nagy és érdeklődő elme kutatásaihoz" - mondta.

Hawking szerint "minden új generáció az előző válán áll, ahogy fiatal doktoranduszként engem is Isaac Newton, James Clerk Maxwell és Albert Einstein ihletett. Örömmel hallom, hogy milyen sokan akarták letölteni a doktorimat, remélhetőleg nem lesznek csalódottak most, hogy végre el is olvashatják". (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt