Most már bárki elolvashatja Stephen Hawking 1966-os doktoriját

TUDOMÁNY
2017 október 23., 06:31
comments 116

Október 23-tól bárki letöltheti Stephen Hawking 1966-ban 24 évesen írt doktoriját, "A táguló univerzumok tulajdonságai" című értekezést, amely a Cambrige-i Egyetem tájékoztatása szerint egyből a legkeresettebb irat lett szabad hozzáférésű könyvtárukban.

Hawkings azt reméli, hogy immár 51 éves műve hozzáférhetővé tétele másokat is gondolkodásra inspirál. "A PhD-dolgozatom szabad hozzáférésűvé tételével arra szeretném inspirálni a Föld népeit, hogy ne a lábuk elé bámuljanak, hanem fel, a csillagokba; hogy a helyünkről gondolkodjanak a világegyetemben, és próbálják megérteni a kozmoszt" - mondta.

Hawking emellett reméli, hogy példája is ragadós lesz, és egyre több kutató osztja majd meg ingyen az eredményeit. "Bárhol is éljen, mindenkinek joga kéne legyen az akadálytalan és ingyenes hozzáférés, nemcsak az én, hanem bármely nagy és érdeklődő elme kutatásaihoz" - mondta.

Hawking szerint "minden új generáció az előző válán áll, ahogy fiatal doktoranduszként engem is Isaac Newton, James Clerk Maxwell és Albert Einstein ihletett. Örömmel hallom, hogy milyen sokan akarták letölteni a doktorimat, remélhetőleg nem lesznek csalódottak most, hogy végre el is olvashatják". (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.