A japánok szerint az észak-koreai fenyegetés "kritikus és küszöbön álló"

külföld
2017 október 24., 10:10
comments 26
Onodera Icunori japán védelmi miniszter 2017. szeptember 15-én, miután Japán először lőtt át egy ballisztikus rakétát a szigetország fölött.
photo_camera Onodera Icunori japán védelmi miniszter 2017. szeptember 15-én, miután Japán először lőtt át egy ballisztikus rakétát a szigetország fölött. Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

A japán védelmi miniszter értékelése alapján Észak-Korea immár nem absztrakt, hanem "kritikus és küszöbön álló" fenyegetést jelent országára. Erről hétfőn tájékoztatta amerikai és dél-koreai kollégáját. Szavai jelzik, hogy Japánban milyen aggodalmakat keltettek az észak-koreai fegyverkísérletek, melyek részeként az elmúlt hónapokban kétszer is átlőttek rakétával Japán fő szigetei felett, ezzel is bizonyítva képességüket a japán területek elleni csapásmérésre.

Kollégái, az amerikai Jim Mattis és a dél-koreai Song Jangmu nála visszafogottabban nyilatkozott, bár utóbbi elismerte, hogy "Észak-Korea provokatív viselkedése egyre rosszabb", és Mattis is úgy vélte, hogy az észak-koreai kísérletek aláássák a regionális és globális biztonságot. Onodura viszont arról beszélt, hogy "példa nélküli" a fenyegetettség szintje, ezért "kalibrált és eltérő válaszokat kell adnunk".

Mattis a hétfői megbeszéléseiken végig a diplomáciai megoldáskeresés fontosságát hangoztatta, mert "az eszkalálódó feszültség felkorbácsolta a fegyveres konfliktus miatti aggodalmakat". Nyilatkozatában is azt emelte ki, hogy Onoderával is a "stabilitás és a béke fenntartásának fontosságáról" tárgyaltak, mert "ezzel támogathatjuk a diplomatáinkat".

Az egykori tengerészgyalogos tábornok főnökénél, Donald Trumpnál eddig is visszafogottabb volt a koreai konfliktus kérdésében. Míg Trump a Twitteren vív szócsatákat Kim Dzsongunnal, amiben kölcsönösen őrültezik egymást, Mattis eddig is a tárgyalásos megoldás híve volt. Ez abból a szempontból érthető, hogy az amerikai katonai szakértők szerint egy konfliktusnak, még ha minden a lehető legideálisabban is alakulna, több ezer polgári áldozata lehetne, mert Szöul északi része az észak-koreai tüzérség hatótávolságán belül van. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.