Az olasz bajnokságban az összes hétvégi meccs előtt Anne Frank naplójából olvasnak fel

2017 október 24., kedd 17:10
132

Az ország labdarúgó-szövetsége (FIGC) bejelentette, hogy mindegyik hétvégi meccs elején Anne Frank híres naplójából olvasnak fel részleteket.

Az FIGC azt is közölte, hogy a héten egyperces csend lesz minden mérkőzés előtt a Serie A, B és C meccsein, plusz a hétvégén az amatőr és ifjúsági találkozókon is.

Az ügy előzménye, hogy vasárnap esti Lazio-Cagliari labdarúgó-mérkőzésen antiszemita római ultrák Anne Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották tele az Olimpiai Stadion nézőterén a Curva Sud-szektor üléseit, amiken az AS Roma szurkolóinak kemény magja szokott ülni. A matricákon az 1945-ben Bergen-Belsen koncentrációs táborban meghalt Anne Frank látható az AS Roma sárga-vörös mezében. Az esetről készült fényképeket a stadion takarítószemélyzete tette közzé az interneten.

Az akciót az olasz sportélet és a politika is elítélte. A klubok és újságok internetes oldalain egymás után jelenik meg a „Mi is Anne Frank vagyunk!” kifejezés (#siamotuttiannafrank), amiken Anna Frank az olasz csapatok különböző mezeiben látszik.

Az olasz ügyészség vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen tettesekkel szemben. Nem megerősített információk szerint a hatóságok egyeseket már azonosítottak.

Claudio Lotito, a Lazio elnöke a római zsinagógába látogatott, és koszorút helyezett el az olasz fővárosból deportált és koncentrációs táborokban meghalt zsidók emlékét őrző táblánál. A csapat nevében jelen volt két játékos is, Felipe Anderson és Wallace Fortuna dos Santos.

A Lazio elnöke a sajtónak azt mondta: a klub nevében elhatárolja magát minden idegengyűlölő vagy antiszemita megnyilvánulástól, a Lazio mostantól minden évben kétszáz fiatal szurkolóval felkeresi az egykori auschwitzi tábort.

Marco Minniti belügyminiszter azt mondta, a tetteseket örökre kitiltják a stadionokból. Sergio Mattarella olasz államfő „veszélyes” sodródásról beszélt. Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök (aki amúgy Fiorentina-szurkoló), arra szólította fel az olasz labdarúgást, a következő meccseken a játékosok klubjaik emblémája helyett sárga csillagot viseljenek a mezükön. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt