Beindult az orosz és a kínai titkosszolgálat Csehországban

Nagyon megélénkült tavaly az orosz és a kínai hírszerzés tevékenysége Csehországban – olvasható a cseh civil titkosszolgálat (BIS) éves jelentésében, amit most hoztak nyilvánosságra Prágában.

A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) megállapította, hogy az orosz titkosszolgálatok különös érdeklődést tanúsítottak a cseh politikai élettel kapcsolatos érzékeny információk iránt.

Csehország részese volt annak a kampánynak, amit tavaly az orosz titkosszolgálatok az ukrajnai és a szíriai válság kapcsán, valamint az EU meg a NATO ellen folytattak.

A kínaiakat elsősorban a Tibettel és a kínai-tajvani viszonnyal összefüggő információk és ügyek érdekelték.

„A BIS-nek sikerült a külföldi hatalmak tevékenységét ellenőrzése alatt tartania és elhárítania a külföldi ügynökök számos támadását” – mondta Michal Koudelka, a testület igazgatója újságíróknak.

Az oroszok komoly energiát fektettek abba, hogy beférkőzzenek a cseh médiába és az internetbe, és azon keresztül dezinformációs és propagandatevékenységet folytathassanak. A BIS szerint az orosz és a kínai hírszerzés is igyekszik kihasználni a Csehországban élő honfitársait, hogy együttműködőket toborozzon soraiba.

A jelentés szerint az orosz és a kínai titkosszolgálati ügynökök jelentős része diplomácia fedezet alatt működik Csehországban. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.