Eljut a pszichoterápia a rászorulókhoz?

Október 27-én, pénteken zajlik majd egy nemzetközi konferencia Budapesten, a Francia Intézetben, ami azt a kérdést feszegeti, hogy mennyire hozzáférhető ma a pszichoterápiás kezelés Magyarországon.

A válasz amúgy az, hogy nagyon kevéssé: látványosan visszaszorult hazánkban az OEP-finanszírozta pszichoterápia: hiába állítja rengeteg kutatás, hogy ez a mentális egészség megőrzésének egyik leghatékonyabb eszköze, és hogy a pszichoterápia csökkenti a szomatikus megbetegedések számát is, itthon szinte csak magánpraxisban lehet hozzáférni. 

A konferencia szervezői szerint amúgy emiatt a helyzet miatt folyamatosan sérülnek a betegjogok: annak ellenére, hogy minden rendelkezésre álló adat alapján nagy kereslet lenne a pszichoterápiás segítségre, vidéken például az sokkal kevésbé hozzáférhető. Ezzel a konferenciával is az a céljuk, hogy felhívják a politikusok és a szakma figyelmét arra, hogy mennyi előnnyel járna, ha sokkal szélesebb körben lenne elérhető államilag (is) finanszírozott pszichoterápia Magyarországon. 

Korábban egy részletes cikkben mi is körüljártuk ezt a témát, ha valakit ennél komolyabban is foglalkoztat a kérdés, akkor a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány által szervezett, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság által támogatott konferencián bőven találkozhat további szempontokkal. Részletes program itt olvasható, a tervek szerint egyes részeiről majd mi is beszámolunk. 

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.