Gulyás Gergely lenyúlta Gulyás Mártonék ötletét

POLITIKA
2017 október 24., 15:17
comments 89

A Fidesz azt javasolja, hogy ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson 0,5 százalékos eredményt sem ér el, köteles legyen visszafizetni az államtól kapott összeget – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz kormánypárt frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

Ha pedig fennáll a visszafizetési kötelezettség, akkor az érintett párt legfőbb vezető testületének tagjai egyetemlegesen, teljes vagyonukkal tartoznának visszafizetni a támogatás összegét – mondta Gulyás, aki a kampányfinanszírozási törvény módosítását Répássy Róberttel kezdeményezte. Azt is mondta, hogy indítványuk alapján még az állami támogatás folyósítása előtt nyilatkozni kellene arról, hogy kik a párt legfőbb vezető testületének tagjai.

Gulyás Gergely azt mondta, az ellenzéki pártok többször kritizálták a választási rendszerben azt, hogy amíg az egyéni jelölteknél ha valaki nem ér el 2 százalékos eredményt, a neki járó 1 millió forintos állami kampánytámogatást vissza kell fizetnie, addig az országos listák esetében nincs ilyen küszöb. Azt is megemlítette, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a múlt héten levélben fordult Kövér László házelnökhöz, és a korábban ellenzéki pártok által is megfogalmazott módosító indítványokkal megegyező tartalmú változtatást javasolt.

A frakcióvezető elmondta, hogy a törvénymódosítás kétharmados többséget igényel, ezért a kormánypártok mellett kell hozzá pár ellenzéki képviselő támogatása is.

„Ha az ellenzék ezt a javaslatot nem támogatja, akkor kizárólagos politikai felelősség terheli őket mindazon visszaélések miatt, amik az előttünk álló országgyűlési választáson ebben a tekintetben előfordulhatnak” – mondta Gulyás Gergely.

A Gulyás Márton kezdeményezésére létrejött Közös Ország Mozgalom egyébként a választási rendszerben több dolgot megváltoztatna, többek között Gulyás Gergely kezdeményezéséhez hasonlóan a kamupártok elleni fellépésként a párttámogatást is. Itt a vonatkozó részlet a teljes szövegből:

„A pártlistát állító párt köteles a kincstárnak visszafizetni a 3. § szerinti támogatást, ha a pártlista az országgyűlési képviselők általános választásán a választási eljárásról szóló törvény alapján kiesik vagy nem szerzi meg az érvényes szavazatok legalább 1%-át.”

Balra Gulyás Gergely jobb, jobbra Gulyás Márton bal fele
photo_camera Balra Gulyás Gergely jobb, jobbra Gulyás Márton bal fele

Gulyás tehát Gulyást másolja. Valahol felsír a Tilos Rádió bográcsa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.