Nyakon szúrtak egy orosz újságírót

Hétfő délben Moszkvában egy férfi berontott az egyetlen jelentős független (nem putyinista) rádió, az Ekho Maszkvi stúdiójába, és nyakon szúra a helyettes szerkesztőt, Tatyana Felgenhauert. A rádió főszerkesztője, Alekszej Venedikov szerint a nőt egy órával később megműtötték. Jelenleg még mesterséges kómában van, de már nincs életveszélyes állapotban.

A támadót két biztonsági őr tartotta vissza, amíg a kiérkező rendőrök őrizetbe vették. Az orosz hatóságok szerint a támadó a 48 éves, orosz-izraeli kettős állampolgárságú Borisz Grits. A férfi által írt blogposztokból kiderült, hogy azt képzelte, hogy Felgenhauer követi őt. A kihallgatásán arról beszélt, hogy az újságíró telepátia útján lépett kapcsolatba vele.

Ugyanakkor a rádió főszerkesztője szerint nem csak egy zavar ember magányos akciójáról van szó. Venediktov szerint gyanús, hogy a támadó tudta, Felgenhauer éppen mikor van az épületben. Pedig ebben az időpontban már nem szokott ott lenni.

Az Ekho Maszkvi annak ellenére is kritikus az orosz vezetéssel, hogy a Gazprom médiaportfóliójához tartozik. Felgenhauer az egyik reggeli vitaműsor műsorvezetőjeként is dolgozott.

Az állami tulajdonú média már egy jó ideje hergelt a rádióadó ellen annak kormánykritikus riportjai miatt. A Rossiya 24 nevű állami tévé két héttel ezelőtt az amerikai külügyminisztérium meghosszabbított karjának nevezte az Ekho Maszkvit, amit azért fizetnek, hogy destabilizálja az orosz társadalmat a jövő márciusi elnökválasztás előtt.  (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.