Bloomberg: A Brexit a valaha hozott legostobább döntés

gazdaság
2017 október 25., 05:31
comments 181

A brit Guardian most azért idézte fel a nemrég tett, de eddig nem publikált kijelentést, mert Michael Bloomberg éppen Londonba érkezett, ahol kedden hivatalosan felavatta pénzügyi információszolgáltató vállalatbirodalmának új európai központját. A brit lap ebből az alkalomból idézte vissza a nagyvállalkozó bostoni kijelentéseit. Beszámolója szerint Michael Bloomberg a minap egy franciaországi rendezvényen is megismételte a Brexit-döntésre vonatkozó lesújtó véleményét, de hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak, Donald Trump elnökké választásával sikerült ezen is túltennie.

A The Guardian idézete szerint Bloomberg a Brexitről szólva nehezen érthetőnek nevezte, hogy Nagy-Britannia miért akarja saját jólétét lerombolni.

Az üzletember alig burkoltan hangot adott sajnálkozásának is amiatt, hogy cégének európai központját Londonba telepítette. Kijelentette: felmerült benne, hogy esetleg nem így döntött volna, ha annak idején tudja, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

A brit lap ismertetése szerint hozzátette: a Brexit nem volt bölcs döntés, a kilépés az Európai Unióból nagyon nehéz és nagyon fájdalmas folyamat lesz. Bloomberg szerint a Brexitet a brit gazdaság különböző ágazatai meg fogják szenvedni, és egyesek, "beleértve bennünket is", máris más európai városokban keresnek irodahelyeket. A Bloomberg-cégcsoport Londonban jelenleg négyezer, világszerte 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Az áttelepülés lehetőségére nemrég egyenes utalást tett a Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport vezérigazgatója is. A Goldman Sachs európai központja - számtalan más nemzetközi bankcsoportéhoz hasonlóan - jelenleg Londonban van, ahol a GS több mint hatezer alkalmazottat foglalkoztat. 

Nemrégiben a JP Morgan bankcsoport is közölte, hogy fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba. 

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.