Közpénz a tao - döntött a Kúria

politika
2017 október 25., 07:08
comments 245

Jogerősen is kimondta a Kúria, hogy közpénznek minősül az a pénz, amivel a vállalatok a látványsportokat támogatják - írja a HVG. Orbán Viktor néhány éve arról beszélt, hogy „kommunista dolog” közpénznek tartani azokat az irtózatos összegeket, amikből például az ő szomszédjába is stadion épült Felcsúton.

A pert indító Transparency International szerint ezzel a győzelmükkel nyilvánossá kell válnia a tao-adatoknak, amiket évek óta nem hajlandóak publikálni a támogatott klubok. A TI egyébként már másodfokon is megnyerte ezt a pert, akkor a fővárosi ítélőtábla azt mondta, a tao-támogatásokat osztó cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért, ami közpénzjellehhel bír.

A tao pénzek többnyire kormányközeli egyesületekhez vándoroltak. A HVG számításai szerint a 2016/2017-es a fociklubok közül a legtöbbet Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapta, 2,92 milliárd forintos támogatással.Tállai András NAV-elnök Mezőkövesd Zsóry FC-je 779 milliót, Seszták Miklós fejlesztési miniszter Kisvárdája 581 milliót kapott.

A Kúria döntésének azért is nagy a jelentősége, mert a tao-pénzek útját végérvényesen eltitkolni próbáló kormány az adóörvénybe becsempészett egy mondatot, amely szerint a tao-támogatások akkor is adótitoknak minősülnnek, ha közérdekű adatról van szó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.