Máltán is van a magyarhoz hasonló letelepedési kötvény - egyetlen, de annál nagyobb különbséggel

Azzal vannak tele a máltai újságok, hogy kedden Dubaiba utazott Joseph Muscat, az ország miniszterelnöke, hogy egy szakirányú nemzetközi konferencián ma előadást tartson a megvásárolható máltai állampolgárságról, ami komoly botránytéma az országban.

A máltai séma a lényegét tekintve hasonlít ugyan a magyar letelepedési kötvényekhez, de fontos részleteiben el is tér tőle. Máltán eleve nem tartózkodási engedélyt, hanem egyből állampolgárságot adnak gazdag külfüldieknek sok pénzért. A legnagyobb eltérés, hogy a máltaiak nemcsak papírt adnak pénzért, hanem legalább a látszatát elvárják, hogy a jelentkező máltai akarjon lenni: a máltai útlevél feltétele, hogy az illető vagy vásároljon egy minimum 350 ezer eurós máltai ingatlant vagy minimum 5 évre béreljen egyet legalább évi 16 ezer euróért, ahol egy évet el is kell töltenie, illetve hogy a hatóságok által kijelölt máltai részvényekbe, kötvényekbe vagy speciális értékpapírokba fektessen be legalább 150 ezer eurót öt évre.

Ennek fejében a jelentkező házastársa, gyerekei és szülei is automatikusan megkapják az állampolgárságot.

A lehetőséget 2014-ben vezették be az országban. A legfrissebb hírek szerint tavaly annyi bevétel - 163,5 millió euró - folyt be ebből a forrásból, hogy az 112,9 millió eurós pluszba fordította az apró szigetország korábban deficites költségvetését.

Máltán az állampolgársági programból befolyó összegek 70 százaléka 2016. óta egy Országos Fejlesztési és Szociális Alap nevű alapba kerül, korábban egyszerűen a költségvetési bevételek közé könyvelték el azt.

Máltán nem azért lett botrány a dologból, mert a bevételek jelentős része közvetítő cégekhez kerülne, hanem mert a kormány nem hozza nyilvánosságra, hogy kiknek is adott állapolgárságot a programban.

Magyarországon úgy találták ki a letelepedési kötvényes konstrukciót, hogy profit csak a közvetítő cégeknél csapódott le belőle, sőt a Magyar Nemzet számításai szerint a költségvetés az elmúlt 2 évben még bukott is rajta 8,7 milliárd forintot, miközben a Fidesz-közeli offsore cégek 150 milliárd körüli öszeget kasszírozhattak..

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.