Elengedték az Amnesty terrorizmussal vádolt munkatársait a török hatóságok

Júliusban tartóztatták le az Amnesty International tíz munkatársát Isztambulban a török hatóságok. A  kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen résztvevő jogvédőket terrorizmussal vádolták meg. A szerdai első tárgyalási napon a bíróság elrendelte

nyolc aktivista szabadlábra helyezését, az összesen 11 vádlott közül csak az Amnesty International törökországi elnöke marad továbbra is előzetes letartóztatásban.

A szabadlábra helyezett gyanúsítottak között van a német Peter Steudtner is, akinek fogva tartása komoly feszültséget keltett Berlin és Ankara közt. Az Amnesty már a letartóztatások után közölte, hogy 

"nyilvánvalóan politikai indíttatású vádeljárásról van szó, amely a törökországi bíráló hangok elhallgattatására irányul".

Fotó: CITIZENSIDE/Cosimo Martemucci/Citizenside

Idil Eset, az Amnesty törökországi igazgatója első tárgyalási napján kijelentette, hogy semmi olyat nem tett, amit meg kéne bánnia. "Az emberi jogok védelme nem bűncselekmény," mondta. A jogvédő felidézte: a szervezet kampányt folytatott az 1990-es években Recep Tayyip Erdogan jelenlegi elnök szabadon bocsátásáért, 

amikor egy vers felolvasásáért bebörtönözték. 

 (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.