Ha ez lehetséges egyáltalán, még tovább feszült csütörtökön a katalán és a spanyol kormány viszonya

Több 444 videó?
Szeretném

A várakozások ellenére Carles Puigdemont katalán elnök nem írt ki csütörtökön előzetes választásokat a spanyol régióban. Válaszlépésként a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága megszavazta azt az intézkedéscsomagot, ami a spanyol alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

Puigdemont Barcelonában, a kormányzati palotában tett nyilatkozatában hangsúlyozta: kész lett volna kiírni a választásokat, de nem kapta meg azokat a garanciákat a spanyol kormány részéről, amelyek indokolnák jelenleg ezt a lépést. A katalán elnök hangsúlyozta, nem fogadja el a 155-ös cikk intézkedéseit, amelyeket jogellenesnek és igazságtalannak nevezett.

A parlament feladata dönteni arról, hogy milyen választ ad a 155-ös cikk alkalmazására - mondta Carles Puigdemont.

A politikus nyilatkozata előtt a spanyol sajtó szinte biztosra vette, hogy a katalán elnök bejelenti az előrehozott helyi parlamenti választásokat. A La Vanguardia című katalán napilap a nap folyamán még arról cikkezett, hogy a voksolást december 20-án tarthatják az autonóm régióban.

A katalán parlament csütörtök délután tartotta rendkívüli ülését, amelyet úgy hirdettek meg, hogy általános vita a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásáról és lehetséges hatásairól Katalóniában.

Az erre vonatkozó, a madridi kormány által a spanyol felsőházban benyújtott javaslatokat a nap folyamán a testület 27 képviselőjéből 22-en támogatták, és 5-en szavaztak ellene. Az elfogadott intézkedésről pénteken tart vitát és szavazást a szenátus plenáris ülésén.

Lluís Corominas, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) Katalóniában kormányzó pártszövetség nevében a barcelónai parlamentben felszólalva azt mondta: képviselőcsoportja javasolni fogja, hogy a katalán parlament pénteken nyilvánítsa ki a függetlenséget a katalán néptől az október 1-jei népszavazáson kapott felhatalmazás alapján.

A politikus szerint a spanyol alkotmány 155-ös cikke támadás a katalán nép ellen. "Vérrel és félelemmel akarja kierőszakolni Spanyolország egységét" - jegyezte meg.

Ana Gabriel, a függetlenséget támogató szélsőbaloldali Népi Egység (CUP) képviselője beszédében azt mondta: a 155-ös cikk "bosszúszomjból" született.

"Katalónia nem lesz független, de szegényebb lesz, köszönhetően önöknek" - jelentette ki felszólalásában Inés Arrimadas, a katalán parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt politikusa.

Miquel Iceta, a katalán szocialista párt (PSC) vezetője úgy vélte, ez a katalán parlamenti ciklus "teljes és abszolút katasztrófa volt". Sokkal megosztottabb a társadalom, gyengébb a gazdaság és Katalónia még elszigeteltebb nemzetközileg, mint korábban. 

Felszólította a katalán elnököt, hogy teljesítse azon választási ígéretét, hogy csak 18 hónapig tart a parlamenti ciklus, és mivel ez letelt, írjon ki parlamenti választásokat. "Jobb ha ez a kormány távozik mint, hogy a vállalatok menjenek el Katalóniából" - mondta, hozzátéve, hogy nincs meg az a többség, amely alátámasztja a függetlenségi célokat.

Lluis Rabell, baloldali Catalunya Sí Que Es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) képviselője szerint mindent meg kell tenni a 155-ös cikk alkalmazásának elkerülése érdekében, ehhez ki kell írni az előrehozott parlamenti választást és fel kell függesztetni bármiféle függetlenségi nyilatkozatot.

"Van egy utolsó lehetősége, kérem, hogy használja ki" - mondta Xavier Garcí Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán szervezetének elnöke, aki egyben arra is kérte a katalán elnököt, hogy pénteken jelenjen meg a madridi szenátusban a spanyol kormányzati javaslatokról szóló vitán és szavazáson.

"Soha Katalóniában nem hazudtak még ennyit, ennyi időn keresztül" - mondta a függetlenségi kormányt bírálva. Ennek alátámasztására példaként megemlítette, hogy a korábban azt mondták, a vállalatok nem hagyják el Katalóniát a függetlenségi törekvések miatt, de eddig 1500 cég helyezte át székhelyét Spanyolország más részére.

A katalán parlament péntek reggel folytatja ülését. (MTI)