Két újabb nő vádolta meg szexuális zaklatással Marton Lászlót

bűnügy
2017 október 26., 17:59
comments 433

Egy hetes hallgatását megtörve, csütörtökön kért bocsánatot Marton László, igaz, anélkül, hogy a vele szemben felmerült vádakról bármit állított volna. 

A Vígszínház egykori igazgatóját az elmúlt időszakban nyolc nő vádolta meg szexuális zaklatással, heten közülük a 444-nek is elmondták, mi történt velük. Csütörtök este az Indexnek újabb két nő mondta el, hogy Marton zaklatta őket. 

Egyikük esete pár éve történt, frissen végzett színházi szakemberként került a Vígszínházba. Elmondása szerint a Martonnal folytatott első megbeszélésén történt meg, hogy a férfi elkezdte tapogatni, előbb a combjait, majd a melleit is. Ekkor kérte, hogy ne az igazgató irodájában, hanem egy kávézóban dolgozzanak inkább. Utána elmesélte az esetet egy-két szakmabelinek, akik annyival intézték el, hogy "a tanár úr szereti a fiatal, csinos lányokat, jár a keze."

A tapizás a próbák alatt is folytatódott, hiába próbált meg távolságot tartani Martontól. Beszámolója szerint az igazgató még egy darabig próbálkozott nála, hívta magával külföldre is. A fiatal nő idővel a háttérbe tudott húzódni, de mások történetének így is szemtanúja volt: 

„Lett egy másik fiatal lány. Borzasztó volt látni a történetét. Egyszer odajött hozzám a lány, és azt mondta, tudja, hogy a tanár úr öreg, de akkor is olyan furcsa, hogy folyamatosan tapizza. Nagyon rosszul érzi magát. Ezen nagyon felbasztam magamat. Megkerestem a színházban egy-két embert, és mondtam nekik, hogy beszélnék erről a vezetőségnek, mert ez így gáz.” 

De elmondása szerint lebeszélték, azt mondták, hogy csak őt hurcolnák meg, jobban teszi, ha inkább elmegy a színházból. Szerinte az a legfelháborítóbb, hogy az egész szakma tudta, hogy ez megy, az egész ház rettegett tőle. Sokan odakerültek 18-20 évesen, és beleöregedtek ebbe a rendszerbe, illetve féltek, hogy ha szólnak, nem kapnak többet munkát. 

Az Indexnek nyilatkozó másik nő fiatal gimnazistaként került oda, a kilencvenes évek közepén. 17 évesen ment be az első próbájára, Marton pedig barátkozni kezdett vele. Idővel megkezdődtek az első simogatások, nem is nagyon tudta hova tenni ezt a szituációt, de a következő próbákon már nem a nézőtéren Marton mellett, hanem a páholyban ült inkább. 

Elmondása szerint egy évvel később egy premieren az igazgató leült mellé a lépcsőre. A sötét teremben megfogta a kezét és rátette a saját combjára. 

„Megint nem tudtam, hogy mit csináljak, nézegettem jobbra-balra, látja-e valaki. Senki. Zavarban voltam, de nem volt jobb ötletem, és levettem a kezem. Kis idő múlva újra próbálkozott, de ekkor a saját kezét csúsztatta be a lábaim közé. Teljesen kétségbeestem, ilyen még nem történt velem. Viszont azt éreztem, hogy ha ellenállok, nem tehet semmit, egy előadás közepén ülünk. Tehát kivettem a kezét, és még valami olyasmit is suttoghattam, hogy kérem, ne, vagy nem szeretném, vagy valami ilyesmit. Mosolygott, megpaskolta a lábamat és kiment. Többé nem nyúlt hozzám.”

Azért mesélte el most a történetét, mert bár benne ez az eset nem okozott maradandó lelki sérülést, de úgy érzi, az interneten nagyon leegyszerűsödött az ügy megítélése. Szerinte egy 18-20 éves ember még nincs felkészülve a hasonló döntési helyzetekre, amikor egy általuk tisztelt férfi visszaél az ártatlanságukkal és rajongásukkal, azzal, hogy pontosan tudta, a fiatal lányoknak fogalmuk sincs arról, mire megy ki ez az egész. 

A nő szerint az is abszurd felvetés, hogy az áldozatoknak szólniuk kellett volna valakinek: „Tessék mondani, kinek kellett volna szólni? Kinek mert volna szólni bárki is? Ki hitte volna el? Hogyan lehetett volna bizonyítani? Fizikai nyom nincs. Jelentsem fel a rendőrségen, hogy jó napot kívánok, a Vígszínház igazgatója elvitt egy parkolóba, hogy leszopjam, pedig nem gondoltam, hogy ezért megyünk oda, tessék kivizsgálni az ügyet? Marton László kontra 18 éves, névtelen lány, kacagnom kell.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.