Rabszolgamunka és állatkínzás rejlik a Haribo gumimacijai mögött

külföld
2017 október 26., 19:00
comments 321

A német közszolgálati ARD készített egy tényfeltáró riportot arról, hogy a világ legismertebb gumicukor-gyártója, a Haribo nem tudatosan, de a rabszolgamunka fenntartásában segédkezhetett. 

link Forrás

A riport szerint a termelési láncának "optimalizálásával" a Haribo olyan körülményeket teremtett, melyek mind emberek, mint állatok kizsákmányolásához vezettek. 

A filmről a Vice közölt összefoglalót, eszerint a riport egy jelentős része a Brazília legszegényebb régióiban élő munkások körülményeiről szól. Ebben a régióban található a Föld karnaubapálmáinak egy jelentős része, melyből a karnaubaviasz nyerhető ki. Ez a természetes viasz fontos alapanyaga számos édességipari terméknek: a gumicukrok esetében ez biztosítja a fényességüket, miközben segít megakadályozni a kész termékek összetapadását is. 

Ugyanakkor a karnaubaviasz-ipar jelentős részben alulfizetett, túlterhelt, rossz körülmények között tartott munkásokra épül, akik között sokan kiskorúak. A riport szerint sokan napi 12 dolláros munkadíjért gyűjtik a viaszt hosszú napokon át, miközben esténként teherautók platóján alszanak és nem jutnak hozzá megfelelő minőségű ivóvízhez sem. 

A riport egy másik része a német nagyüzemi gazdaságokban tartott disznók helyzetét mutatja be. Ezeknek az állatoknak a kötőszövetéből vonják ki a zselatint, ami szintén fontos összetevője a Haribo termékeinek. A GELITA vállalat által tartott állatok a riport szerint szörnyű körülmények között élnek: saját mocskukban tartva, kezeletlen sebekkel, időnként az elhullott példányokat sem kiemelve a túlzsúfolt óljaikból. 

A bemutatott jelenetek hatására a német székhelyű Haribo jelezte, hogy saját vizsgálatot indítanak ezekben az ügyekben, közleményük szerint őket is felzaklatta több kép, ami az ARD riportjában látható volt, és mind a brazil ültetvényeken, mind a német disznófarmokon bemutatott állapotokat elfogadhatatlannak tartják. A vizsgálat ezért most a beszállítói láncuk összes szereplőjére ki fog terjedni, ellenőrizni fogják, hol milyen állapotok uralkodnak, és ragaszkodni fognak hozzá, hogy ezeket az állapotokat felszámolják. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.