Új-Zélandon megtilthatják, hogy külföldiek ingatlant vásároljanak

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

A frissen megválasztott miniszterelnök, Jacinda Ardern elmondása szerint a tiltás csak a tartózkodási engedéllyel sem rendelkező külföldiekre vonatkozna. A tervezett törvény értelmében a jövőben külföldiek nem vásárolhatnának már meglévő ingatlanokat az országban. Az intézkedés célja, hogy így nyomják vissza az elszabaduló ingatlanárakat. 

Sok országhoz hasonlóan Új-Zéland is lakhatási válsággal küzd, az alacsony kamatok, a szűk ingatlanpiac és a bevándorlás alaposan felnyomta az árakat az elmúlt években. A nagyobb várásokban megjelenő külföldi vásárlók ügye kampánytéma is volt a szeptemberi választás előtt. A választáson végül az új-zélandiak a változásra szavaztak, és kilenc év után a konzervatív Nemzeti Párt helyett a munkáspárti Ardern alakíthat kormányt. 

Jacinda ArdernFotó: MARTY MELVILLE/AFP

Ardern már korábban is beszélt arról, hogy a kapitalizmust óriási bukásnak bizonyult, ha azt nézzük, hogy mennyire sikerült a szegényebb embereknek lakhatást biztosítani. A fiatal miniszterelnök pályáról nemrég részletesebben is írtunk: Ardern többek között munkahelyteremtéssel, a bevándorlás megvágásával és ingyenes felsőoktatással kampányolt. 

Ebbe a programba illeszkedik a külföldi vásárlók letiltása az ingatlanpiacról. Az utóbbi időben főleg kínai befektetők voltak aktívak Új-Zélandon, és a helyiek között sokan úgy látták, hogy a külföldi tőke beáramlása irreális mértékben megnyomta az ingatlanárakat. (BBC)