Új-Zélandon megtilthatják, hogy külföldiek ingatlant vásároljanak

A frissen megválasztott miniszterelnök, Jacinda Ardern elmondása szerint a tiltás csak a tartózkodási engedéllyel sem rendelkező külföldiekre vonatkozna. A tervezett törvény értelmében a jövőben külföldiek nem vásárolhatnának már meglévő ingatlanokat az országban. Az intézkedés célja, hogy így nyomják vissza az elszabaduló ingatlanárakat. 

Sok országhoz hasonlóan Új-Zéland is lakhatási válsággal küzd, az alacsony kamatok, a szűk ingatlanpiac és a bevándorlás alaposan felnyomta az árakat az elmúlt években. A nagyobb várásokban megjelenő külföldi vásárlók ügye kampánytéma is volt a szeptemberi választás előtt. A választáson végül az új-zélandiak a változásra szavaztak, és kilenc év után a konzervatív Nemzeti Párt helyett a munkáspárti Ardern alakíthat kormányt. 

Jacinda ArdernFotó: MARTY MELVILLE/AFP

Ardern már korábban is beszélt arról, hogy a kapitalizmust óriási bukásnak bizonyult, ha azt nézzük, hogy mennyire sikerült a szegényebb embereknek lakhatást biztosítani. A fiatal miniszterelnök pályáról nemrég részletesebben is írtunk: Ardern többek között munkahelyteremtéssel, a bevándorlás megvágásával és ingyenes felsőoktatással kampányolt. 

Ebbe a programba illeszkedik a külföldi vásárlók letiltása az ingatlanpiacról. Az utóbbi időben főleg kínai befektetők voltak aktívak Új-Zélandon, és a helyiek között sokan úgy látták, hogy a külföldi tőke beáramlása irreális mértékben megnyomta az ingatlanárakat. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.