Észak-Korea határán demonstrálta az USA szövetségesi hűségét Jim Mattis

külföld
2017 október 27., 08:11
comments 29
Jim Mattis (b) és a dél-koreai védelmi miniszter, Szon Jangmu (j) Pamindzsonban, a demilitarizált övezet határán.
photo_camera Jim Mattis (b) és a dél-koreai védelmi miniszter, Szon Jangmu (j) Pamindzsonban, a demilitarizált övezet határán. Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

"Vállt vállnak vetve állunk önökkel, hadseregükkel és népükkel, szemben a Kim Dzsongun rezsime jelentette fenyegetéssel" - mondta dél-koreai kollégájának Jim Mattis amerikai védelmi miniszter a demilitarizált övezetnek nevezett, valójában a világ hadianyaggal legjobban megpakolt határán, az 1953-as tűzszüneti vonalon állva. Mattis délkelet-ázsiai turnéján igyekszik megerősíteni az USA szövetségeit szemben Észak-Koreával, amely csütörtökön azzal fenyegetőzött, hogy hidrogénbombával fog kísérleti robbantást végrehajtani a Csendes-óceán felett.

Mattis a látogatásán arról beszélt, hogy "szilárdan a diplomáciai úton" keresik a megoldást a koreai válságra. Ez egyezik az amerikai külügyminiszter, a szintén diplomáciai megoldást kereső Rex Tillerson véleményével, de szembe megy Donald Trumppal, aki újra és újra azt sugallja, hogy csak katonai megoldás létezhet a válságra.

Mondjuk az is igaz, hogy Mattis maga is megsemmisítő csapással fenyeget arra az esetre, ha Észak-Korea támadást intézne az Egyesült Államok ellen. Ez a lehetőség pedig egyre közelibb, Mike Pompeo CIA-igazgató szerint Észak-Korea hónapokon belül képes lehet az Egyesült Államokat is fenyegető atomfegyver összeállítására. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.