Gyurcsány: Nem állunk be Szél Bernadett mögé

POLITIKA
2017 október 27., 08:51
comments 807

Mit lehet kezdeni egy olyan helyzettel, amiben a szavazók nagyobb része akar kormányváltást, mint a kormány maradását, de ezek a szavazók olyan sokfelé osztódnak, hogy mégis közel reménytelennek tűnik ennek megvalósítása?

Ez volt a központi kérdés csütörtök este az utóbbi időben felpezsdült politikai vitaszezon legújabb epizódjában, Szél Bernadett (LMP), Gyurcsány Ferenc (DK) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) részvétele mellett az RTL Klubon Baló György műsorában, aki a Gulyás-Tóth vitához hasonlóan most is feszesen kézben tartotta az adást.

Illetve a fenti kérdés rögtön az elején annyiban módosult, hogy mindhárom résztvevő elmondta, a Jobbikkal nem működnek együtt. Szél szerint azért nem, mert a Jobbik most egy politikai vállalkozás, aminek saját identitása sincs, Karácsony szerint azért nem, mert akkor megint Simicska Lajost segítenék, Gyurcsány szerint pedig azért nem, mert a Jobbik elfogadhatatlan.

Így pedig a műsor további részében újra és újra azt a kérdést táncolták körbe, hogy meg lehet-e csinálni a nagy 2014-es baloldali összefogás-tragikomédia taktikusabb, de bonyolultabb változatát 2018-ban:

vagyis, hogy választókörzetekben együttműködnek a pártok, és mindenhol egy baloldali ellenzéki jelölt marad, de közben külön pártlistákat indítanak, és mindenki szavaz arra, amire akar.

Gyurcsány és Karácsony is egyértelműen emellett voltak, szerintük így lehetőség lenne a 106 egyéni választókörzetből 60-70 megnyerésével megakadályozni, hogy a Fidesz alakíthasson kormányt. Karácsony szerint sok körzetben egyértelműen látszik, hogy ki a legjobb helyi jelölt, az ellenzéknek pedig ezeket a jelölteket kellene segíteni - példaként a volt századvéges Mellár Tamást és a kishantosi Ács Sándornét említette, de több helyen szerinte DK-s a legjobb helyi jelölt. A leginkább külön úton járó LMP Szél Bernadettje azzal cukkolta Karácsonyt, hogy nem akar olyan összefogásba belemenni, amihez unicum kell (2014-ben Karácsony híres nyilatkozata szerint ez kellett ahhoz, hogy elviselje, Gyurcsányékkal került közös listára) - mire Karácsony azt mondta, épp ezért fontos, hogy csak helyi együttműködések legyenek, mert ahhoz nem kell unicum, hogy valaki a helyben legjobb jelöltet támogassa. Gyurcsány közben azzal támadta a LMP-t, hogy 2014-ben miattuk mentek el körzetek.

Szél viszont nem mondta ki egyértelműen, hogy az összefogásnak ebben a formájában benne lennének-e, még Baló ismételt kérdésére sem. 

Az LMP ugyanis 106 olyan jelöltet akar, akik nemcsak kormányt, hanem korszakot is váltanak, mondta fel a kampányszöveget a miniszterelnök-jelölt. Baló meg is jegyezte, hogy úgy látszik, úgy küldték ma ide, hogy se igent, se nemet ne mondjon.

link Forrás

Ez egyébként végig érezhető volt Szél Bernadetten: míg a parlamenti felszólalásai általában a lendület és a keresetlenség miatt népszerűek, addig most olyan négyszögletesre csiszolta a Ron Werberrel megerősített kampánystáb, hogy csak úgy repkedtek az „emberekkel közös kormányzás” és „nem matematikus vagyok, hanem politikus és kétgyermekes édesanya” típusú panelek. Gyurcsány ezalatt inkább a flegma „mi már kormányoztunk, ti azt sem tudjátok, miről beszéltek”-műsort vitte, és még azt is bedobta, hogy felelőtlen az LMP, ha olyanokat ígér, amiket kormányon nem tud megvalósítani, ami 2006-os választási ígéreteik után igazán hiteles atyai tanács volt. Közben mindketten pont úgy szúrtak oda a másiknak, ahogy saját szavazóik elvárják tőlük: Szél levitézlett-ezte Gyurcsányt, Gyurcsány Fidesz-kollaborációval vádolta meg Szélt tavalyi tusnádfürdői szereplése miatt. Karácsony Gergely pedig hozta a jellegzetes Karácsony Gergely-i határozottságot, amit a 444-nek adott interjúban is (Ennek az erőnek a vezetője lehetek én, de tőlem lehet a Szél Detti is - mondta akkor például.)

Gyurcsány teljesen nyíltan kimondta, hogy ők nem állnának be Szél Bernadett mögé.

Szél szerint ugyanis ő lehetne olyan miniszterelnök-jelölt, akire jó szívvel tudnak szavazni az emberek, szemben a baloldal többi részének káoszával. (A Publicus intézet felmérése szerint az ellenzéki oldalon még mindig többen bíznak egy baloldali ellenzéki összefogásban, mint abban, hogy nem lesz ilyen.)

Baló megkérdezte azt is, hogy mivel akarják megfogni az emberek figyelmét, mert a felmérések szerint az ellenzék által nyomott témák, az oktatás, az egészségügy, a korrupció és a szociális ügyek olyan nagyon nem hozzák lázba a választókat. Erre a problémára érdemben egyik politikus sem válaszolt, lényegében az volt a reakció, hogy de, ezek fontos ügyek, ami igaz ugyan, de ettől még a Fidesz vezet.

A végén mindhárman megkapták a kérdést, hogy mi lesz a központi üzenet a kampányban.

  • Szél: Kiváló oktatás, működő egészségügy, bérrendezés, erős antikorrupciós program.
  • Karácsony: Szűnjön meg az emberek mindennapos élménye, hogy vannak első és másodrendű állampolgárok az országban. De ebből nem lesz semmi, ha nem működik együtt az ellenzék, ami erkölcsi kötelesség.
  • Gyurcsány: Nyugodt, kiszámítható, európai élet.

És a végén egy hamisítatlan gyurcsányi gesztus:

link Forrás

„Én a nyugalom, és nem a... (drámai szünet) felfordulás pártján állok.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.