Megjelent a mindent vivő Fidesz-érv: nem az a lényeg, hogy pontosan mit írt Soros

POLITIKA
2017 október 13., 10:18
comments 154

Miután a múlt héten Németh Szilárd és Molnár Zsolt nagy sikerrel előadták a közéleti viták paródiáját az ATV-ben, következett a második rész, a tisztább, jobb, értelmiségi kiadás:

Gulyás Gergely Tóth Bertalan ellen az RTL Klubon, Baló György vezetése mellett.

A Fidesz és az MSZP frakcióvezetőjének csatája a várakozásoknak megfelelően máshogy is sült el. Ami Németh Szilárdnál a hangerő, az Gulyásnál az adatok felsorolása, és Tóth Bertalan is lényegesen sokatmondóbb gazdasági adatokra kérdezett rá, mint a gyerektáborok ügyét a legváratlanabb pillanatban bedobó Molnár. Ettől még persze a Fidesz-MSZP színjáték lényege nem változott, de műsorként már sokkal inkább emlékeztetett érdemi politikai vitára.

A vita első 11 perce Soros-ügyben és migrációügyben zajlott, és több tanulságos pontja is volt.

Tóth kerek-perc kimondta benne, hogy az MSZP nem akarja lebontani a kerítést, amit Gulyás a kötelező kör után („Nagy utat tett meg az MSZP ebben az ügyben") nyugtázott is. Hogy miért fontos ez? Mert a Fidesz egyik központi kampányeleme, hogy az ellenzék le akarja bontani a kerítést, annak ellenére, hogy a mostani helyzetben egyik párt sem akarja, tudjuk, mert végigkérdeztük őket. Erre mindeddig az volt a párt válasza, hogy de, akkor is le akarják.

De vajon zavarja-e majd mostantól a Kovács Zoltán-Németh Szilárd-iskolát, hogy a Fidesz frakcióvezetője elismerte, hogy nem akarják?

Valószínűleg éppen annyira, mint az, hogy saját EU-biztosuk és párttársuk szerint ő még nem látott Soros-tervet, pedig meg szokott fordulni Brüsszelben.

Hasonló volt a helyzet a nemzeti konzultáció pontjaival. Baló György több „kérdés" „pontatlanságát” is elővette (mi itt szedtük össze, melyik pont mennyire igaz), mire Gulyás, aki láthatóan nem készült még fel arra teljesen lelkileg, hogy a Párt Magasabb Igazsága érdekében végleg elengedje a tényeket, bedobta a legjobb érvet:

Nem az a lényeg, hogy pontosan mi az, amit Soros György leírt.

Ja, hogy nem az a lényeg? Mindegy, hogy szöveg szerint mit küldött el a magyar állampolgároknak a kormány azon a papíron? És ezt mondja annak a pártnak a frakcióvezetője, amelyik éppen országos ismertető kampányt indít ebben az ügyben? Ahogy egy későbbi kérdésre azt is elmondta Gulyás, hogy nem az a lényeg, hogy Soros most épp egymillió vagy háromszázezer embert akar évente. Hát, pedig azt olvasta mindenki, aki kibontotta a kormány levelét, tényszerűen, hogy

„Soros György arra akarja rávenni Brüsszelt, hogy Afrikából és a Közel-Keletről évente legalább egymillió bevándorlót telepítsen az Európai Unió területére, így Magyarországra is”.

Gulyás szerint a lényeg ehelyett a migrációval szembeni álláspont, amiben a kormány következetes volt. A migráció pedig Európa egyik legkomolyabb problémája, ez ellen pedig hosszú távon nincs más eszköz, mint a kerítés. Itt említette meg Baló azt, hogy senki sem vitatja a migrációs probléma komolyságát.

(Gondolatkísérlet: ha tehát a lényeg a kerítés, a kerítésről pedig most már a Fidesz frakcióvezetője is elismeri, hogy az ellenzék nem bontaná le, akkor miről folyik a vita?)

Mindez elég pontosan visszaadja a Fidesz helyzetét. Vannak jogos érveik bevándorlásügyben, de olyan hazugságtornyot építettek rá ezekre az érvekre, hogy azt már saját, legfelkészültebb emberük sem tudja megvédeni, legfeljebb azt próbálja meg elmondani, hogy vannak emögött igazságaik is. Más kérdés, hogy az úgynevezett közbeszéd mostani állapota mellett az esetek nagy részében egyáltalán nem akarják megvédeni, hanem büszkén lengetik a zászlót a hazugságtorony tetejéről.

A vita második részében volt szó a nyugdíjakról - ahogy a hvg.hu írja, mindkét fél ténybeli tévedéseket ejtett meg korábbi nyugdíjemelésekről. Később Tóth azt hozta fel, hogy 2010 óta kevesebbet költünk GDP-arányosan oktatásra és egészségügyre (ez tényszerűen igaz), Gulyás olyan adatokkal válaszolt, amelyek szerint a visszatelepülőkkel és a határon túlról Magyarországra költözőkkel együtt már több ember jön, mint amennyi elhagyja az országot.

És ha már felmerült a közbeszéd állapota, Gulyás erre is elmondta, miért van:

Gyurcsány miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.