Ez megy a tévében demokrácia helyett

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Varázslatos pillanatok zajlottak csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Németh Szilárd és Molnár Zsolt, vagyis egy kormánypárti és egy ellenzéki politikus, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke vitatkoztak. 

  • Nyíltan! 
  • Élőben! 
  • Csak úgy!

Csodálatos fejlemény ez: a magyar nézők jobban elszokhattak attól, hogy a tévében kormánypártiakat és ellenzékieket lássanak vitatkozni, mint Orbán Ráhel attól a mondattól, hogy „nem, ezt a szállodát nem kaphatod meg”.

Hát mi történik itt, kitört a liberális demokrácia, tavaszi szélbe fordul a forró ősz, elkezdődött a NEResztrojka?

Néhány dolog azért árnyalja a képet. Például, hogy éppen akkor jött meg a Fidesz kedve a nyilvános vitához, amikor kedvenc háziellenzéke a szétesés végstádiumába jutott, és komolyan felmerül a lehetősége annak, hogy nem maradnak állva a mezőnyben kényelmes bokszzsáknak. Mit lehet tenni, hogy ne csak a bénázásról szóló híreken fogják a fejüket a baloldali szavazók? Gyorsan össze kell rántani egy tévéeseményt, ahol a nézők látják, hogy az MSZP igenis nem bohócbrigád, hanem egy komoly párt, akik nyakkendőben beszélgetnek komoly témákról fontos fideszes politikusokkal! Ha összeomlik az MSZP, a Fidesz összetákolja, írta az Index korábban, ezt látjuk most a gyakorlatban.

Az MSZP részéről a vitapartner pont az a Molnár Zsolt lett, akit a legnyíltabban Fidesz-ügynököztek le a pártban. A helyszín pedig pont a politikai pihe-puhaságát egyre jobban pihítő és puhító ATV lett. És a vita témája (amit elvileg az MSZP határozott meg) is pont a Fidesz kedvenc témája, a migráció lett.

Szóval annyira kilógott a lóláb, hogy akár a klasszikus vicc 2017-es remixét is elő lehetett volna venni

- Hallottad? Németh Szilárd-Molnár Zsolt vita lesz a tévében!

- Igen? És kivel vitatkoznak?

Ilyen körülmények között azért lehetett sejteni, hogy nem ez lesz a közéleti vitatörténet Barcelona-Real Madridja, dehát mégiscsak ott ültek a felek egy asztalnál, a kamerák forogtak, megnéztük, mi sült ki belőle.

Hát, a vita elmaradt.

Mármint az adás lement, a résztvevők nem vonultak ki a stúdióból, a téma tényleg a migráció volt, ezen kívül viszont a produkció egyetlen elemében sem emlékeztetett vitára. Ahogy haladt előre az adás, Németh Szilárd egyre hangosabban kiabálta el a legújabb nemzeti konzultáció pontjait, Molnár Zsolt pedig tartott egy közepes MSZP-sajtótájékoztatót. Mivel a két esemény egymástól nagyjából függetlenül zajlott, szinte csak a véletlenen múlt, mikor volt az, hogy egyszerre kiabáltak, és mikor alakult úgy, hogy éppen csak az egyikük.

Soros-terv, mondta Németh Szilárd, Rogán-terv, mondta Molnár Zsolt, de egyszerűbb, ha mutatjuk, itt van a lényeg két percben:

Aminek a végét azért érdemes külön is kiemelni, ennél tömörebben nehéz a közéletet összefoglalni 2017 őszén:

- Földbiznisz, trafikmutyi, korrupció, oroszügyek…

- Ne hablatyoljunk! A Soros-tervről beszéljünk!

És ez így ment 30 percen keresztül, a magyar tévézés nagy klasszikusai közül sokkal többet merítve a Mónika-show adásaiból, mint mondjuk a Kónya-Pető-vitából. A résztvevők néhányszor mintha maguk is kikacsintottak volna a jelmezek és a díszletek mögül, és a vita hevében elmosolyodtak azon, hogy el kell játszani, hogy ez itt valami komoly esemény.

Egy emlékezetes pillanat azért még maradt, Németh Szilárd ugyanis betekintést engedett a lelkébe, és kiderült, hogy a pacalon kívül van még egy dolog, amit igazán szeret, sőt, gyönyörű szimbólumnak tart: a szögesdrótos kerítést.

Persze voltak a műsornak tagadhatatlan pozitívumai.

  • Nem volt buzizás.
  • Nem volt gecizés.
  • Nem volt erőszakra buzdítás.
  • Nem volt szó arról, hogy kiket kellene likvidálni.

Ami nem tűnik nagy dolognak, de ha ilyen ütemben romlanak a dolgok, akkor lehet, hogy egyszer még erre az adásra is úgy  fogunk emlékezni, ahogy most mondjuk egy békebeli 2002-es Orbán-Medgyessy-vitára. Ezt leszámítva viszont inkább egy olyan korszak dokumentuma marad ez a műsor, amiben politika és közélet helyett csak egy bizarr színház maradt, aminek egyetlen igaz eleme sincs.