Ez megy a tévében demokrácia helyett

káosz
2017 október 06., 07:40
comments 179

Varázslatos pillanatok zajlottak csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Németh Szilárd és Molnár Zsolt, vagyis egy kormánypárti és egy ellenzéki politikus, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke vitatkoztak. 

  • Nyíltan! 
  • Élőben! 
  • Csak úgy!

Csodálatos fejlemény ez: a magyar nézők jobban elszokhattak attól, hogy a tévében kormánypártiakat és ellenzékieket lássanak vitatkozni, mint Orbán Ráhel attól a mondattól, hogy „nem, ezt a szállodát nem kaphatod meg”.

Hát mi történik itt, kitört a liberális demokrácia, tavaszi szélbe fordul a forró ősz, elkezdődött a NEResztrojka?

Néhány dolog azért árnyalja a képet. Például, hogy éppen akkor jött meg a Fidesz kedve a nyilvános vitához, amikor kedvenc háziellenzéke a szétesés végstádiumába jutott, és komolyan felmerül a lehetősége annak, hogy nem maradnak állva a mezőnyben kényelmes bokszzsáknak. Mit lehet tenni, hogy ne csak a bénázásról szóló híreken fogják a fejüket a baloldali szavazók? Gyorsan össze kell rántani egy tévéeseményt, ahol a nézők látják, hogy az MSZP igenis nem bohócbrigád, hanem egy komoly párt, akik nyakkendőben beszélgetnek komoly témákról fontos fideszes politikusokkal! Ha összeomlik az MSZP, a Fidesz összetákolja, írta az Index korábban, ezt látjuk most a gyakorlatban.

Az MSZP részéről a vitapartner pont az a Molnár Zsolt lett, akit a legnyíltabban Fidesz-ügynököztek le a pártban. A helyszín pedig pont a politikai pihe-puhaságát egyre jobban pihítő és puhító ATV lett. És a vita témája (amit elvileg az MSZP határozott meg) is pont a Fidesz kedvenc témája, a migráció lett.

Szóval annyira kilógott a lóláb, hogy akár a klasszikus vicc 2017-es remixét is elő lehetett volna venni

- Hallottad? Németh Szilárd-Molnár Zsolt vita lesz a tévében!

- Igen? És kivel vitatkoznak?

Ilyen körülmények között azért lehetett sejteni, hogy nem ez lesz a közéleti vitatörténet Barcelona-Real Madridja, dehát mégiscsak ott ültek a felek egy asztalnál, a kamerák forogtak, megnéztük, mi sült ki belőle.

link Forrás

Hát, a vita elmaradt.

Mármint az adás lement, a résztvevők nem vonultak ki a stúdióból, a téma tényleg a migráció volt, ezen kívül viszont a produkció egyetlen elemében sem emlékeztetett vitára. Ahogy haladt előre az adás, Németh Szilárd egyre hangosabban kiabálta el a legújabb nemzeti konzultáció pontjait, Molnár Zsolt pedig tartott egy közepes MSZP-sajtótájékoztatót. Mivel a két esemény egymástól nagyjából függetlenül zajlott, szinte csak a véletlenen múlt, mikor volt az, hogy egyszerre kiabáltak, és mikor alakult úgy, hogy éppen csak az egyikük.

Soros-terv, mondta Németh Szilárd, Rogán-terv, mondta Molnár Zsolt, de egyszerűbb, ha mutatjuk, itt van a lényeg két percben:

link Forrás

Aminek a végét azért érdemes külön is kiemelni, ennél tömörebben nehéz a közéletet összefoglalni 2017 őszén:

link Forrás

- Földbiznisz, trafikmutyi, korrupció, oroszügyek…

- Ne hablatyoljunk! A Soros-tervről beszéljünk!

És ez így ment 30 percen keresztül, a magyar tévézés nagy klasszikusai közül sokkal többet merítve a Mónika-show adásaiból, mint mondjuk a Kónya-Pető-vitából. A résztvevők néhányszor mintha maguk is kikacsintottak volna a jelmezek és a díszletek mögül, és a vita hevében elmosolyodtak azon, hogy el kell játszani, hogy ez itt valami komoly esemény.

Egy emlékezetes pillanat azért még maradt, Németh Szilárd ugyanis betekintést engedett a lelkébe, és kiderült, hogy a pacalon kívül van még egy dolog, amit igazán szeret, sőt, gyönyörű szimbólumnak tart: a szögesdrótos kerítést.

link Forrás

Persze voltak a műsornak tagadhatatlan pozitívumai.

  • Nem volt buzizás.
  • Nem volt gecizés.
  • Nem volt erőszakra buzdítás.
  • Nem volt szó arról, hogy kiket kellene likvidálni.

Ami nem tűnik nagy dolognak, de ha ilyen ütemben romlanak a dolgok, akkor lehet, hogy egyszer még erre az adásra is úgy  fogunk emlékezni, ahogy most mondjuk egy békebeli 2002-es Orbán-Medgyessy-vitára. Ezt leszámítva viszont inkább egy olyan korszak dokumentuma marad ez a műsor, amiben politika és közélet helyett csak egy bizarr színház maradt, aminek egyetlen igaz eleme sincs.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.