„Politikai maffia hálózta be az ellenzéket” – kemény szöveggel búcsúzott a jelöltségtől Botka László

2017 október 2., hétfő 5:32
928

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje hétfőn visszalépett a jelöltségtől, és erről a párt mellett levélben tájékoztatta a sajtó képviselőit. A szegedi polgármester levelében teljesen nyilvánvalóvá tette, azért távozik, mert nem volt képes összehozni egy kellő erejű ellenzéki összefogást a kormánnyal szemben, és 

az MSZP-n belül a Fidesz emberei szándékosan ellehetetlenítik a munkát és egy kormányzásra alkalmas szövetség létrehozását. 

"Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és -  számomra különösen fájdalmasan - szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele" - írja bevezetőjében, amihez csatolta televíziós társaságok kamerái előtt tett nyilatkozatát. Közölte azt is, hogy vele együtt Kerényi György és Ruff Bálint beadják ma felmondásukat.

Nyilatkozatában azt hangsúlyozza, szerinte az ellenzéki együttműködés az egyetlen módja annak, hogy Orbán Viktor hatalmát meg lehessen szakítani. Erről szólt egy héttel ezelőtti bejelentése is, ami szocialista oldalról a korábbiakhoz képest nagyvonalúbb ajánlatnak látszott a többi ellenzéki formáció felé.  

"A Fidesz néhány ügynökének azonnali média-megjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít. Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék majd szavazatukkal" - áll a polgármester beszédében, ami Botka szerint az ő politikájának kudarca is egyben. Szerinte az ellenzéki pártok nem akarnak nyerni jövőre, céljuk csupán, hogy ellenzéki székeket szerezzenek a parlamentben.  Történelmi bűn ez Botka szerint. 

"Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is. Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is"  

- tette nyilvánvalóvá Botka, hogy a Fidesz megjelent a szocialisták köreiben és akadályozta a szövetségi politika végrehajtását. Jelöltként Botka korábban egyértelműen Molnár Zsoltot nevezte meg az egyik "árulóként". A lemondott jelölt azt is írja, hogy képes volt "alulértékelni a Fidesz aljasságát", és elismeri, hogy terve teljesen megbukott. 

Szövege végén Botka megköszönte, hogy pártja 95 százaléka támogatta, és hajlandó támogatni azt, akinek sikerül megteremtenie az összefogást, addig is polgármesteri munkájára koncentrál. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt