„Politikai maffia hálózta be az ellenzéket” – kemény szöveggel búcsúzott a jelöltségtől Botka László

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje hétfőn visszalépett a jelöltségtől, és erről a párt mellett levélben tájékoztatta a sajtó képviselőit. A szegedi polgármester levelében teljesen nyilvánvalóvá tette, azért távozik, mert nem volt képes összehozni egy kellő erejű ellenzéki összefogást a kormánnyal szemben, és 

az MSZP-n belül a Fidesz emberei szándékosan ellehetetlenítik a munkát és egy kormányzásra alkalmas szövetség létrehozását. 

"Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és -  számomra különösen fájdalmasan - szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele" - írja bevezetőjében, amihez csatolta televíziós társaságok kamerái előtt tett nyilatkozatát. Közölte azt is, hogy vele együtt Kerényi György és Ruff Bálint beadják ma felmondásukat.

Nyilatkozatában azt hangsúlyozza, szerinte az ellenzéki együttműködés az egyetlen módja annak, hogy Orbán Viktor hatalmát meg lehessen szakítani. Erről szólt egy héttel ezelőtti bejelentése is, ami szocialista oldalról a korábbiakhoz képest nagyvonalúbb ajánlatnak látszott a többi ellenzéki formáció felé.  

"A Fidesz néhány ügynökének azonnali média-megjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít. Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék majd szavazatukkal" - áll a polgármester beszédében, ami Botka szerint az ő politikájának kudarca is egyben. Szerinte az ellenzéki pártok nem akarnak nyerni jövőre, céljuk csupán, hogy ellenzéki székeket szerezzenek a parlamentben.  Történelmi bűn ez Botka szerint. 

"Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is. Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is"  

- tette nyilvánvalóvá Botka, hogy a Fidesz megjelent a szocialisták köreiben és akadályozta a szövetségi politika végrehajtását. Jelöltként Botka korábban egyértelműen Molnár Zsoltot nevezte meg az egyik "árulóként". A lemondott jelölt azt is írja, hogy képes volt "alulértékelni a Fidesz aljasságát", és elismeri, hogy terve teljesen megbukott. 

Szövege végén Botka megköszönte, hogy pártja 95 százaléka támogatta, és hajlandó támogatni azt, akinek sikerül megteremtenie az összefogást, addig is polgármesteri munkájára koncentrál. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.