Botka László visszalép

2017 október 2., hétfő 7:04
565
Fotó: Botos / 444

Hétfő délelőtt jelentette be Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, hogy visszalép. Döntéséről hétfő reggel értesítette az MSZP vezetőit.

Botka levelét a sajtónak is elküldte, ebben arról írt, mert nem volt képes összehozni egy kellő erejű ellenzéki összefogást a kormánnyal szemben, és az MSZP-n belül a Fidesz emberei szándékosan ellehetetlenítik a munkát és egy kormányzásra alkalmas szövetség létrehozását.

„Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is. Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is”  – írta Botka. 

Botka Lászlót májusban választotta meg miniszterelnök-jelöltjének az MSZP. Azóta kérdés volt, hogy képes lesz-e összehozni ellenzéki összefogást, azt gondolta, hogy csak közös listával váltható le a Fidesz. Pont egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a listás helyek felét ajánlotta a baloldali és centrista ellenzék többi pártjának, a DK-nak, a Momentumnak, az Együttnek, a Párbeszédnek és az LMP-nek. Elképzelése az volt, hogy a felajánlott helyeken a többi párt az elmúlt fél év közvélemény-kutatási eredményeinek arányában osztozhatna. A 2014-es ajánlatnál nagyvonalúbb javaslatról itt írtunk részletesen

A javaslatot viszont nem fogadta lelkesen több ellenzéki párt, Gyurcsány Ferenc például hamar jelezte, hogy a DK közös listán indul

Úgy tudjuk, Botka visszalépését épp azzal indokolta, hogy jelentős ellenzéki erők, illetve a szocialista párton belüli csoportok sem akarták leváltani a NER-t, hanem együtt élni vele. Arról, hol sejtett Botka jelentős fideszes befolyást az MSZP-n belül is, korábban részletesen írtunk

Hétfő délelőtt bejelentette lemondását Ujhelyi István, az MSZP alelnöke is. Közleménye szerint méltatlan és vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik, és "Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé." 

„Bár töretlenül vágyom a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tudok felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért. Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt