Botka nekimegy az MSZP-ben megbújó fideszeseknek

POLITIKA
2017 július 27., 05:27
comments 387

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egy interjúban azt mondta, hogy Molnár Zsolt, a párt egyik elnökségi tagja áruló. Azt is hozzátette hogy a „Fidesz jól fizetett haszonélvezői és beépített emberei” ott vannak az MSZP-ben.

Molnár Zsolt erre azt  válaszolta, hogy az játszik a Fidesz kezére, aki a baloldalon belüli polgárháborút szítja, és szerda este már arról beszélt, hogy megszavaztatná a pártot arról, hogy tagjai valójában kivel értenek egyet.

Az MSZP-ben egyáltalán nem új jelenség, hogy arról beszélnek, a Fidesz pozíciókat vásárolt a pártban. Botka László azt üzente, hogy most mindent egy lapra téve megpróbálja fideszteleníteni az MSZP-t. Akik célkeresztben érzik magukat, azok szerint Botka csak saját magát építi, és ezért képes feláldozni a pártot, a magyar baloldalt, és végső soron a Fidesz újabb kétharmados győzelméhez asszisztál. 

Botka László
photo_camera Botka László Fotó: Botos Tamás / 444

A párton belüli háború látszólag arra fut ki, hogy együtt lehet-e indulni 2018-ban Gyurcsány Ferenccel. A valódi ellentétek ennél sokkal mélyebbek és összetettebbek, de Gyurcsányhoz érve válik nyílttá a küzdelem, a róla szóló vitában lesz egyértelmű, hogy hol húzódnak a táborok közötti határok.

Hosszú évek óta megy a suttogás a Fidesz pénzéről

Évek óta hajmeresztő dolgokat mondanak egymásról szocialista politikusok a háttérben. 

A 2014-es választási kampány idején arról volt szó, hogy a párt akkori vezetői több esetben is a Fidesz igényei szerint alakították a stratégiájukat a baloldali összefogás ügyében, és az ő kedvükért ragaszkodtak a szocialisták Gyurcsány Ferenchez a közös listán. 

A vád szerint a párt akkori vezetése a biztos második hely megszerzésére ment, ám ez egyben a Fidesz újabb kétharmados győzelmét is hozta. Nem csupán levegőbe mondott vádaskodásról volt szó, hanem nagyon komoly emberek teljes meggyőződéssel beszéltek bizonyos titkos találkozókról Habony Árpád és a pártot akkoriban meghatározó politikusok között. A történetek szerint az egyeztetésekben a Hit Gyülekezete közvetített, és a helyszínt is ők biztosították ezekhez. Bizonyítékkal azonban nem tudtak előállni, az érintettek pedig teljesen abszurdnak nevezik a vádakat.

Azóta már kétszer cserélt elnököt az MSZP, előbb Tóbiás József, majd Molnár Gyula vette át a párt irányítását, és most félig-meddig egy harmadik kurzus bontakozik ki, amennyiben Botka László miniszterelnök-jelölt a 2018-as választásig teljhatalmat kért magának. A csúcson történt változások ellenére a belső vádak, a kollaborációról szóló gyanúsítások nem változtak.

Az utóbbi néhány hétben a pártban otthonosan mozgó, teljesen komoly emberektől elképesztő vádakat hallottunk:

Van, aki tudni véli, hogy a parlamenti frakció egyik képviselője anyagilag érdekelt a letelepedésikötvény-bizniszben, és ezen a vonalon keresztül képes a Fidesz érdemben befolyásolni a pártot bizonyos ügyekben.

Van, aki tudni véli, hogy az MSZP egyik vezető tisztségviselője a Fővárosi Önkormányzat cégein keresztül szerzett pénzekkel rendszeresen segíti a párt egyes politikusait, amikor személyes céljaikra többre van szükségük, mint amennyit keresnek. A történet szerint a pénz a Fidesz jóváhagyásával jön, és ha a kedvezményezettek ebbe nem is feltétlenül gondolnak bele, mindenképpen lekötelezettei lesznek a pénz párton belüli felhajtójának, aki így képes időnként a Fidesz kedvére tenni. Rájuk is utalhatott Botka, amikor a csütörtökön megjelenő 168 órás interjújában így fogalmazott: „Nemcsak azokról beszélek, néhányan lehetnek csak, akik a Fidesz jól fizetett haszonélvezői és beépített emberei, hanem azokról a jószándékú balekokról is, akik nem veszik észre, hogy amit tesznek, az kizárólag a Fidesz hatalomban tartását segíti.”

Van, aki tudni véli, hogy Molnár Gyula pártelnökre terhelő iratokat tart talonban a Fidesz, hogy ha kellene, akkor zsarolhassanak. (Molnár Gyulát korábban vád alá helyezték 11. kerületi polgármesterségével összefüggő ügyekben, de minden vád alól felmentette a bíróság.)

Van, akinek meggyőződése, hogy a Fidesz már befolyást vásárolt az MSZP-közelinek gondolt sajtóban is, vagyis a Népszavában és a Vasárnapi Hírekben, továbbá a még csak most induló zoom.hu-ra is befolyással vannak a kormányoldallal bizniszelő szocialisták.

Van, aki úgy hallotta, hogy a Lázár János vezette Miniszterelnökség úgy ad ki munkákat cégeknek tanulmányok készítésére, hogy azoknak egyes szocialista politikusokhoz kötődő alvállalkozókat kell megbízniuk, és ez is egy módszere a kormányoldalnak, hogy befolyási zónájában tartson szocialistákat.

Elintézések vannak

Nem az merül fel az ilyen beszélgetésekkor, hogy az MSZP-t általában és teljesen a Fidesz irányítja, hanem arról van szó, hogy egyes esetekben a Fidesznek módja van szívességet kérni, információkat szerezni, döntéseket befolyásolni, és cserébe néhány szocialista politikus is képes elintézni, kijárni ezt-azt, vagy éppen konkrétan pénzhez is juthatnak egyesek. 

Vannak, akik ezeknek az együttműködéseknek a létezését elismerik ugyan a pártban, de hangsúlyozzák, hogy nincs bennük kivetnivaló, egy normális demokráciában nem lenne semmi különös abban, hogy a háttérben köttethetnek alkuk az ellenzék legnagyobb pártja és a kormány között, ez csak a hisztérikus magyar viszonyok között tűnhet árulásnak. Megint mások szerint általában az MSZP vonalát, a párt népszerűségét nem befolyásolják ezek az üzletelések, a baloldali kormányok alatt is voltak pénzmozgással járó kapcsolatok a Fidesz embereivel, de az országos politikára ez akkor sem volt, és most sincsen hatással.

Botka László szerint azonban megengedhetetlen a titkos együttműködés, és esélytelen a párt, ha nem sikerül felszámolnia ezeket a kapcsolatokat. Azt ígérte, hogy tűzzel-vassal fog harcolni ellenük.

Mondogatják már egy éve

Az MSZP-ben lévő fideszes befolyásra nem először utalt a mostani interjújában Botka László, viszont Molnár Zsolt személyében először nevezett meg gyanúsítottat. Tavaly szivárgott ki Botka egy indulatos beszólása, amikor azt vágta a választmány tagjainak fejéhez, hogy „Ingyen nem lehet valaki ilyen hülye!”, amikor káros kiszivárogtatásokkal és egyéb bénázással vádolt vezető szocialistákat.

Szanyi Tibor EP-képviselő tavaly júniusban a Magyar Narancsnak beszélt arról, hogy fideszes kollaboránsok vannak a pártban. 

Ron Werber, az MSZP izraeli kampánytanácsadója pedig idén áprilisban azt nyilatkozta a Heti Válasznak, hogy „Valóban, néhány politikus, és nem csak az MSZP-ben, csak a maga útját egyengeti, és kizárólag a saját érdekét nézi. Információkat szivárogtatnak ki pártjuk ellenfeleinek, megosztanak és demoralizálnak – ahelyett, hogy őszintén együttműködnének. A kollégáik tudják, hogy kik ők, de senki nem mer fellépni ellenük. Azoknak, akik igazán változást szeretnének 2018-ban, felül kell ezen kerekedniük. Ez az MSZP-re, valamint a teljes liberális és baloldali ellenzékre vonatkozik. Még nincs túl késő.” 2014-ben pedig, közvetlenül az elvesztett választás után Werber így fakadt ki az Indexnek: „Molnár Zsolt adjon hálát Istennek minden egyes napért, amikor nem nyitom ki a számat.”

Molnárról mindenki tudja, hogy beszélő viszonyban van a túloldallal

Molnár Zsolt nem véletlenül került Botka László célkeresztjébe, a szegedi polgármester tudatosan vele akarhatta kezdeni a párt fidesztelenítését. Egyrészt róla már négy éve is megjelent a sejtetés, hogy gyanús. 

Másrészt pedig Molnár állt most az élére a Gyurcsánnyal megegyezést követelő szocialistáknak.

Molnárról azok is tudják az MSZP-ben, hogy szót ért a túloldallal, akik egyébként nem szívlelik Botka mostani politikáját. Molnár már a második ciklusban vezeti a parlament nemzetbiztonsági bizottságát, és ezen a vonalon maga is szokott arról beszélni, hogy bizonyos szakmai ügyekben korrekt a viszonya a Pintér Sándor vezette belügyminisztériummal. Szót ért Tarlós István budapesti főpolgármesterrel is, és állítólag jóban van Pető Györggyel, aki jelenleg a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője, de volt már Tarlós helyettese Óbudán, és Molnár Gyula kabinetfőnöke is Újbudán. Egyesek az MSZP-ben úgy tartják, hogy a rendszerváltás előtt kémelhárítóként is dolgozó Pető fontos közvetítő lehet a Fidesz és Molnár Zsolt között. Mások szerint viszont teljesen normális szakmai kapcsolatról van csak szó, és felesleges elméleteket gyártani. 

Molnár Zsolt
photo_camera Molnár Zsolt

Molnár Zsoltról négy éve közölt egy 1992-es fotót a Magyar Nemzet, amelyen a Göncz Árpádot akkoriban kifütyülő szkinhedek között tűnik fel. Molnár rögtön közölte, hogy sosem volt szkinhed. Mindenesetre azóta szeretnek kritikusai arról értekezni egymás között, hogy talán a belügynek tehetett szolgálatokat akkoriban, és ezért is foglalkozik a mai napig nemzetbiztonsági ügyekkel.

Abban minden oldalról egyetértenek a szocialisták, hogy Molnár Zsolt az MSZP-n belül erősebb, mint egy átlagos elnökségi tag. Úgy tartják, hogy a kongresszusokon a budapesti küldöttek szavazatait ő irányítja, akkor is, ha most már nem ő a fővárosi elnök. Molnár szerint aki hosszú évek óta dolgozik a pártban, annak nyilván van informális befolyása is, és azért is tűnhet úgy, mint aki nagyon erős, mert ki meri mondani azt, amire sokan csak gondolnak.

Gyurcsány Ferenc a távolból is képes paralizálni

Molnár azt mondta a 444-nek, hogy azért fideszesezik le, mert így a legegyszerűbb megtámadni azért, mert a legnyíltabban képviseli a pártban, hogy nincs esély a Fidesz legyőzésére összefogás nélkül.

Molnár a közelmúltban több interjúban is azt mondta, hogy az MSZP-nek választási szövetséget kell kötnie a többi baloldali párttal, így a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val is. Botka László viszont többször világossá tette, hogy Gyurcsánnyal semmilyen módon sem hajlandó közösen indulni. 

Botka ezért Molnár nyilatkozatait nyílt árulásként értelmezte. 

Molnár szerint ez nem árulás, csak a véleményét mondta el egy olyan ügyben, amiről szerinte nem született még döntés a pártban, hiszen az MSZP választmányának kell majd megmondania, hogy kivel és milyen szövetségben induljanak. Botka viszont úgy értelmezi, hogy Gyurcsányt elutasító politikáját elfogadta a párt, amikor a májusi kongresszuson hivatalosan is miniszterelnök-jelöltté választották. Akkor a párt elfogadott egy dokumentumot, amiben ez áll: "A 2010-es kudarc főszereplőinek, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek háttérbe kell vonulniuk. Ezek a politikusok nem szerepelhetnek az MSZP 2018-as országos választási listáján." (Új Társadalmi Szerződés - Ajánlat a nemzetnek címmel most is kint van a szöveg az MSZP honlapján.)

Botka azt állítja, hogy nem lehet visszaszerezeni az MSZP-től elpártolt 1 millió szavazót, ha Gyurcsány Ferenc is ott van a listán, és a volt miniszterelnök a legfőbb akadálya annak is, hogy a kisebb baloldali pártokkal érdemben lehessen tárgyalni választási szövetségről. 

Molnár szerint nem engedheti meg az MSZP magának, hogy lemondjon a DK szavazóiról, és aki a baloldalon és a párton belüli polgárháborút gerjeszti, az játszik a Fidesz kezére. Szerinte az energiákat inkább a Fidesz elleni harcra kellene fordítani.

A Botka-féle politikát támogatók szerint Gyurcsány Ferenc létezése a magyar belpolitikában egyértelműen a Fidesz érdeke. 

Olyan stigmát jelent, és annyi ellenérzés van vele szemben, hogy a Fideszt semmi sem nyugtatná meg jobban, mintha az MSZP és Gyurcsány ismét egymásra találnának, és megismétlődne a 2014-es helyzet, mert így távol lehetne tartani a választástól a baloldali, de Gyurcsányt elutasító szavazókat. 

Ugyanakkor vannak a pártban, főleg az önkormányzatokban pozícióban lévő szocialisták, akik a túlélés érdekében követelik a kiegyezést a DK-val. Ők attól tartanak, ha Gyurcsány elindítja ellenük a saját jelöltjeit, akkor biztosan bukni fognak, és abban senki sem kételkedik, hogy Gyurcsány inkább megbuktatja a megmaradt szocialista polgármestereket, mint hogy távozzon a politikából. 

A Gyurcsány-kérdés 2010 óta megbénítja az MSZP-t. Botka környezetében van olyan szocialista politikus, aki szerint egyértelmű, hogy Gyurcsány maga is a Fidesz embere, és 

azért ragaszkodik 6 százalékos pártjához, hogy megakadályozza, hogy a magyar baloldal valaha újra tudja pozicionálni magát.

Botka úgy akar nekimenni a választásnak, hogy megpróbálja kiszorítani Gyurcsány Ferencet a magyar belpolitikából, és megkísérli megtisztítani a pártot azoktól, akiket a Fidesz embereinek vél. Úgy gondolja, hogy akik Gyurcsányt erőltetik, azok a Fidesznek tesznek szívességet, éppen úgy, ahogy ez 2014-ben is történt.

Laci, hol vannak az eredményeid?

Botka László a választásig lényegében teljhatalmat kért a párt irányításában, és kikötötte, hogy csak az ő engedélyével lehet nyilatkozni a sajtónak, ragaszkodik hozzá, hogy ő állíthassa össze a párt országos listáját, és hogy fel se merüljön többé az együttműködés Gyurcsány Ferenccel. 

Ezeket a párt erős emberei közül sokan nem veszik komolyan. 

Botka most nekiáll az MSZP purgálásának. Néhány hete magához rendelte Szegedre a párt meghatározó politikusait, és élesen leteremtette őket, mert nem lojálisak, nem segítik a kampányát, kifele beszélnek és egyesek összejátszanak a Fidesszel. Nagyon sokan megsértődtek rá, azt mondták, hogy Botka a Fidesz helyett az MSZP-vel harcol. Botka viszont ahhoz ragaszkodik, hogy ha tovább megy a lassan évtizedes, személyes alkukon alapuló ügyeskedés, akkor semmi értelme az egésznek.

A Botkával elégedetlenek arra mutogatnak, hogy semmit sem erősödött az utóbbi hónapokban a párt a közvélemény-kutatások szerint, és nem is fog, ha Botka a belső tisztogatásokkal foglalkozik, ahelyett, hogy összerakná a nagy közös baloldali listát. 

Az elégedetlenek állítólag arra készülnek, hogy szeptemberben úgy ejtik Botkát, hogy egy párton kívülinek adják át a miniszterelnök-jelöltséget, például Karácsony Gergely zuglói polgármesternek (Párbeszéd párt), vagy esetleg felajánlják a lehetőséget Szél Bernadettnek (az LMP társelnöke). A Botka-féle oldal úgy tartja, hogy az éppen induló zoom.hu-nak ez a cikke pont ezt a forgatókönyvet hivatott előkészíteni.

Széllel szemben Szegedről

Botka stábjában úgy érzik, hogy az MSZP legtöbb befolyásos embere kifejezetten fúrja a miniszterelnök-jelöltet, és Botka nem tud miből kampányolni, saját csapatot építeni. 

Szegeden nem bíznak Puch Lászlóban sem, aki sokáig a párt pénzügyeit irányította, és még mindig vannak pozíciói a párt körül, például az ő emberének tartják Tóth Bertalan frakcióvezetőt is. Botkáék Tóthot hibáztatják a plakáttörvény körüli kavarásokért is. Tóthék viszont méltatlannak tartották, ahogy Botka eljárt a plakáttörvény ügyében, és többen úgy érezték , hogy ok nélkül és váratlanul alázta meg a frakciónál dolgozókat, és Botka a Jobbiknak kaparta csak ki a gesztenyét, amikor nem engedte, hogy egy értelmes alku jöjjön létre a kormány és az MSZP között a politikai plakátok betiltásáról. Ugyanígy nagy belső feszültséget okozott a kampányt irányítani hivatott OVB tagjai körüli balhé, ahonnan Botka az utolsó utáni percben rakta ki Baja Ferencet és Molnár Zsoltot.

A Botkával elégedetlenek szerint az a gyanús, hogy a szegedi polgármester kívülről hozott kampányemberekkel veszi körbe magát (a korábban SZDSZ-nek is dolgozó Ruff Bálinttal, illetve a Kossuth Rádió volt főszerkesztőjével, Kerényi Györgygyel).

Miközben mindegyik oldal arról beszél, hogy most már a Fidesz elleni stratégiával kellene foglalkozni, feloldhatatlannak látszó feszültségek vannak a pártban. 

Botka most igyekszik agresszívan rövidre zárni minden vitát, és kiszorítani mindenkit, aki nem fogadja el a stratégiáját. De egyáltalán nem biztos, hogy ezt végig tudja vinni ekkora ellenállással szemben, a párt több befolyásos politikusa egyre inkább összezárni látszik ellene.

Minden oldal azt reméli, hogy szeptember végéig kiderül, mi lesz az MSZP-vel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.