Szanyi: Botka összeszarta magát

politika
2017 október 02., 06:55
comments 259

Kissé aggódom, hogy Orbán Viktor nehogy harmadfokú égési sérüléseket szenvedjen, miközben a tenyerét dörzsöli.

Ha nem lenne elég, hogy hétfőn délelőtt visszalépett Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a szocialisták azonnal egymásnak estek a nyilvánosság előtt.

Szanyi Tibor, a párt EP-képviselője és korábbi elnökjelöltje egy, a Tumblr-en folyó beszélgetéshez, aminek a felütése az volt, hogy

RIP Botka.
RIP MSZP.
RIP Összefogás.
Éljen a NER!
Éljen az újabb Fidesz kétharmad!
Éljen Magyarország örökös miniszterelnöke Orbán Viktor!

a következőt fűzte hozzá:

Szerintem egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát, és harc helyett hazaköpköd.

Közben Tarjányi Péter, aki ismeretlen anyagi támogatással nemrég újraindította a zoom.hu híroldalt, és Progresszív Mozgalom néven állítólag ellenzéki mozgalmat indított Botka László elmozdítására, miközben annak az MSZP-s Molnár Zsoltnak ad tanácsokat, akit Botka nemrég lehazaárulózott és lefideszügynöközött, nyíltan ünnepel.

A magát "biztonságpolitikai szakértőnek" nevező üzletember a hvg.hu-nak nyilatkozott Botka lemondásáról, finoman fogalmazva is cinikus stílusban. Miközben azt állította, hogy nem érez felelőséget Botka lemondása miatt, azzal már egyetértett, hogy a mozgalma "nyomást helyezett" az MSZP miniszterelnök-jelöltjére, sőt azt is mondta, hogy

„Egy tükröt mutattunk nemcsak neki, hanem a többi ellenzéki pártnak is."

Az alig leplezetten ünneplő Tarjányi a beszélgetés további részében arról értekezett, hogy most egyeztetésre hívják a baloldal jelöltjeit, mert szerinte a választásokig van idő felépíteni egy új jelöltet.

Botka lemondó beszédében eléggé egyértelműen Tarjányira és Molnár Zsoltra célzott, amikor azt mondta, hogy

„Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és – számomra különösen fájdalmasan – szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele. Szétaprózott és széthúzó demokratikus ellenzékkel a rezsimet nem lehet leváltani.”

Update: A téma persze posztunk élesítése óta is pörög tovább. Szanyi azóta többször is megnyilvánult a fent idézett Tumblr-threadben.

A következőket írta:

1.) Hallani sem hallott olyant, hogy Botkát bárki meg akarta volna fúrni (!!!)

Nézd! Én eskü alatt mondom, hogy az MSZP semelyik szegletéből nem hallottam olyat, hogy közülünk a Botkát bárki is le akarná váltani, senki olyannal nem beszéltem, aki meg akarta volna fúrni. (...)  Itt-ott volt lepkefingnyi morgolódás is, de az mindig van. Én még soha, egyetlen vezetőnk mögött sem láttam olyan egységet, mint most Botka esetében.

2.) Botkát tévképzetek gyötörték:

Az persze tény, hogy alig-alig állt szóba velünk, viszont állandóan az üldözési mániájával szembesültünk.

Szanyi itt feltehetőleg Botka azon állításaira utal, hogy az MSZP-be beférkőzött a Fidesz és többen is a kormánypárt érdekében poltizálnak. Ez azért érdekes, mert az MSZP ismertebb figurái közül nem más, mint éppen Szanyi Tibor volt az, aki 2016. nyarán, az MSZP elnökjelöltjeként nagy nyilvánosság előtt először beszélt arról, hogy a párjában Fidesz-ügynökök vannak.

3.) Az MSZP-nek szerinte nem lesz miniszterelnök-jelöltje (!!!)

Hogy mi lesz? Szerintem nem lesz miniszterelnök jelöltünk, hanem megpróbálunk szót érteni mindenkivel. Tárgyalni kell! Gyorsan, hatékonyan. Nincs minden veszve.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.