Korrupció gyanújába keveredett a dalai láma amerikai főképviselője

külföld
2017 október 27., 09:57
comments 22

Felfüggesztette állásából amerikai főképviselőjét, Tenzin Dhondent a dalai láma alapítványa, ami a láma amerikai jótékonysági intézménye. Tenzin, aki magát a dalai láma "személyes békenagykövetének" is nevezte, egy seattle-i technológiai vállalkozó szerint 2005-8 között többször is kenőpénz szerzésére élt vissza pozíciójával.

A dalai láma (középen) 2017. szeptember 18-án az olaszországi Palermóban.
photo_camera A dalai láma (középen) 2017. szeptember 18-án az olaszországi Palermóban. Fotó: CITIZENSIDE/Antonio Melita/Citizenside

A dalai láma közleménye szerint "mélyen csalódott" Tenzinben, és aggasztják a vádak, melyek szerint amerikai képviselője anyagi juttatásokhoz kötötte a láma megjelenését egy nagyobb rendezvényen Washington államban - Seattle ennek az államnak a legnagyobb városa.

Tenzin láma tagadja a vádakat, de felfogadott egy nagy New York-i ügyvédi irodát, a Patterson Belknapot. A cég egyelőre annyit közölt, hogy a vádakban érintett történések "majd egy évtizede történtek", és szerintük nem is teljesen úgy, ahogy a vádló állítja. Szerintük Tenzin nem sértett törvényt, etikai szabályokat, amit tett, "még csak nem is helytelen".

A Patterson Belknap ügyvédei a Guardian tudósítása szerint jelenleg zárt ajtók mögött egyeztetnek a vádakat megfogalmazó filantróp üzletemberrel, Daniel Kranzlerrel, aki a nyáron személyesen beszélt Tenzin viselt dolgairól a dalai lámával, akinek két levélben részletesen is megírta a történteket. A Guardian két héten át hiába várt választ az üggyel kapcsolatos kérdéseire a dalai lámától, mígnem végül személyi titkára emailben elismerte, hogy október 5-én felfüggesztették Tenzint az állásából. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.