Lemondott egy katalán miniszter

külföld
2017 október 27., 04:30
comments 21
Santi Vila (középen), a katalán kormány a függetlenség egyoldalú kikiáltását leginkább ellenző minisztere 2017. október 26-án lemondott.
photo_camera Santi Vila (középen), a katalán kormány a függetlenség egyoldalú kikiáltását leginkább ellenző minisztere 2017. október 26-án lemondott. Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Csütörtök este lemondott a regionális kormányzati tisztéről Santi Vila, a katalán kormány egyik minisztere - a történész Santit az MTI "gazdasági kulcsemberként" jellemzi, más források üzleti és oktatási, megint más források kulturális, illetve fenntarthatósági miniszternek nevezik . Döntését a katalán válság tárgyalásos megoldásának kudarcával indokolta. Santi a kormányon belül hangos ellenzője volt a függetlenség kikiáltásának.

"Megint kudarcot vallottak párbeszédet szorgalmazó erőfeszítéseim. Remélem, hogy hasznára voltam az utolsó pillanatig Carles Puigdemont elnök kabinetjének és a katalán népnek" - írta Vila Twitter-üzenetében.

Csütörtökön Carles Puigdemont katalán elnök a központi hatalommal dacolva nem volt hajlandó előrehozott regionális választásokat kiírni, amire válaszul a spanyol törvényhozás egy eseti bizottsága szavazta meg az előrehozott választásokat is magukban foglaló, az alkotmány 155. cikkelyére hivatkozó intézkedéscsomagot.

Katalóniában október 1-én tartottak függetlenségi népszavazást annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság nem engedélyezte. A spanyol rendőrök erőszakkal próbálták megakadályozni a szavazást, amelyen a katalán adatok szerint így is részt vett a választók 43 százaléka. Ők a katalán kormány adatai szerint 90 százalékban a függetlenségre szavaztak. (AP via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.