Négy éven át nem vallotta be a nyaralóját, de Lázár szerint demagóg a vagyonnyilatkozatokról szóló népszavazási kezdeményezés

2017 október 27., péntek 21:12

„Demagóg dolog, hogy a vagyonnyilatkozatokkal próbáljuk hergelni az embereket”, mondta szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter véleményét azután kérdezték, hogy a Nemzeti Választási Bizottság döntésével szembemenve a Kúria hitelesítette azt a népszavazási kérdést, ami azt célozta, hogy 

rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatok helytállóságát a hatósági nyilvántartásokkal. 

Lázár bámulatos gondolatmenet után arra jutott, hogy

a vagyonnyilatkozatokról a képviselőknek kell dönteni. Mert nem kérdés, hogy mi lenne az eredménye egy esetleges népszavazásnak.

Lázár János véleménye érthető:

  • 2014-ben derült ki, hogy felesége nevén Tokaj-hegyaljai szőlők, míg kiskorú gyerekei nevén budai ingatlan van. 
  • 2006-ban saját magát buktatta le még Hódmezővásárhely polgármestereként: megosztotta felesége és idősebb fia vagyonnyilatkozatát is. Kiderült az akkor másfél éves kisfiának már volt bankbetétje, illetve a kisfiú Lázár feleségével közösen felerészben tulajdonosa volt egy révfülöpi nyaralónak.
  • A balatoni nyaraló korábban nem szerepelt Lázár bevallásaiban, pedig a tulajdoni lap szerint kellett volna. Azzal, hogy négy alkalommal elhallgatta (a 2013, 2014 és 2015 januárjában, valamint a 2014 júniusában leadott vagyonnyilatkozataival), megsértette a vagyonnyilatkozati szabályokat.