Nem alkotmányellenes az állami szférában dolgozók nyugdíjának szüneteltetése

jog
2017 október 27., 09:28
comments 68

Nem alkotmányellenes az állami szférában foglalkoztatottak nyugdíjának szüneteltetése – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) a pénteken nyilvánosságra hozott határozatában. Korábban a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága is hasonló döntést hozott egy magyar ügyben.

Az Ab által vizsgált és alkotmányosnak talált szabályozás 2013-tól írta elő, hogy a közszférában nem lehet egyszerre fizetést és nyugdíjat is kapni: a továbbfoglalkoztatottaknak munkaviszonyuk ideje alatt le kell mondaniuk az öregségi nyugdíjukról.

A rendelkezés a magánszektorban dolgozókat nem érinti és a közszolgák között is különbséget tesz.

Az Ab határozata a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény érintett rendelkezései alaptörvény-ellenességének, illetve nemzetközi szerződésbe ütközésének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványokat elutasította.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A határozathoz a 15 tagú testületből Stumpf István alkotmánybíró fűzött különvéleményt. Azt írta, nem ért egyet, mert „az érintett jogalanyok mindaddig homogén csoportba tartozóknak minősíthetők, amíg minden járulékfizető részére csak egy egységes, kötelező állami nyugdíjrendszer létezik, nem pedig külön egy a közszférában foglalkoztatottak, és egy másik a magángazdaságban foglalkoztatottak számára”. Szerinte meg kellett volna állapítani a vizsgált szabályozásnak a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközését. (MTI, Ab)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.