Weinstein beperelte a Weinstein Co.-t

FILM
2017 október 27., 10:19
comments 42

Beperelte egykori cégét, a Weinstein produkciós vállalatot (TWC) Harvey Weinstein amerikai filmproducer, hozzáférést követelve a cég társelnökeként folytatott levelezéséhez, személyes aktáihoz és egyéb írásos dokumentumaihoz, amelyekkel szerinte tisztázni tudná a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos vádakat.

A 65 éves producer csütörtökön nyújtotta be a keresetét Delaware államban. Ügyvédei szerint az említett dokumentumokhoz való hozzáférés kulcsfontosságú lenne a New York Times október 5-én megjelent cikke óta záporozó vádak tisztázásában.

Az Oscar-díjas producert pár nappal a zaklatási ügy kirobbanása után azonnali hatállyal kirúgták a vállalattól, ahol addig társelnöki posztot töltött be.

A kereset kitér arra, hogy ha Weinstein hozzájut a kért dokumentumokhoz, azokat esetlegesen a vállalat elleni további jogi lépések megindítására is fel fogja használni.

A dokumentum felidézi, hogy nem csak a Weinstein elleni vádak miatt nyomoz a rendőrség – a londoni, a New York-i és a Los Angeles-i rendőrség után New York állam főügyésze is vizsgálatot indított –, hanem már a The Weinstein Co. ellen is indult polgári kártérítési per. Weinsteinnek a vállalat munkatársaként használt elsődleges, ha nem egyetlen emailfiókja olyan információkat tartalmaz, amik tisztázni tudják őt, így a céget is a felmerülő vádak alól – írják.

photo_camera Fotó: Valery Hache/AFP

Már 50 nő vádolja Weinsteint, akinek a csütörtöki keresetének a híre csak néhány órával azután került napvilágra, hogy Ashley Judd színésznő – aki a New York Times október eleji cikkében az elsők között szólalt meg az üggyel kapcsolatban –, a kamerák előtt beszélt arról, hogyan közeledett felé majdnem két évtizeddel ezelőtt a producer, és hogy sikerült végül egy megállapodással kihátrálnia a szituációból.

A Good Morning America című műsorban Judd elmondta, hogy fiatal színésznőként azt gondolta, üzleti megbeszélésre megy a producer hotelszobájába, de Weinstein először felajánlotta neki, hogy megmasszírozza, majd amikor a színésznő tétovázott, arra kérte, Judd masszírozza meg őt. A színésznő ezután „egyezséget” ajánlott: enged a producernek, de csak akkor, ha Oscar-díjat nyer Weinstein egyik filmjével. A producer egy Oscar-jelölésre akarta lealkudni az ajánlatot, de Judd kitartott, majd elhagyta a helyiséget.

A színésznőben a mai napig kettős érzelmek vannak azzal kapcsolatban, ahogy annak idején a sokkoló szituációt kezelte. „Hogy büszke vagyok-e rá? Az a részem, amelyik szégyelli magát, azt mondja, nem. De az a részem, amelyik túllát a szégyenen, azt mondja: »Egyszerűen briliáns voltál. Szép munka, kölyök, kijutottál onnan!«” – mondta Judd.

A Weinstein-ügy nyomán több hasonló botrány is kirobbant. A Los Angeles Times múlt vasárnap közölt egy cikket, amiben 38 nő számolt be arról, hogy James Toback forgatókönyvíró-rendező szexuálisan zaklatta őket. Azóta több mint 200 nő jelentkezett a lapnál, akik szintén azt állítják, hogy zaklatta őket a rendező. Tegnap két újabb híres színésznő lépett a nyilvánosság elé: Selma Blair és Rachel McAdams meséltek a Vanity Fairnek arról, hogy karrierjük elején milyen sokkoló élményben volt részük, amikor két külön esetben üzleti megbeszélésre érkeztek Toback szállodaszobájába. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.