Weinstein beperelte a Weinstein Co.-t

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Beperelte egykori cégét, a Weinstein produkciós vállalatot (TWC) Harvey Weinstein amerikai filmproducer, hozzáférést követelve a cég társelnökeként folytatott levelezéséhez, személyes aktáihoz és egyéb írásos dokumentumaihoz, amelyekkel szerinte tisztázni tudná a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos vádakat.

A 65 éves producer csütörtökön nyújtotta be a keresetét Delaware államban. Ügyvédei szerint az említett dokumentumokhoz való hozzáférés kulcsfontosságú lenne a New York Times október 5-én megjelent cikke óta záporozó vádak tisztázásában.

Az Oscar-díjas producert pár nappal a zaklatási ügy kirobbanása után azonnali hatállyal kirúgták a vállalattól, ahol addig társelnöki posztot töltött be.

A kereset kitér arra, hogy ha Weinstein hozzájut a kért dokumentumokhoz, azokat esetlegesen a vállalat elleni további jogi lépések megindítására is fel fogja használni.

A dokumentum felidézi, hogy nem csak a Weinstein elleni vádak miatt nyomoz a rendőrség – a londoni, a New York-i és a Los Angeles-i rendőrség után New York állam főügyésze is vizsgálatot indított –, hanem már a The Weinstein Co. ellen is indult polgári kártérítési per. Weinsteinnek a vállalat munkatársaként használt elsődleges, ha nem egyetlen emailfiókja olyan információkat tartalmaz, amik tisztázni tudják őt, így a céget is a felmerülő vádak alól – írják.

Fotó: Valery Hache/AFP

Már 50 nő vádolja Weinsteint, akinek a csütörtöki keresetének a híre csak néhány órával azután került napvilágra, hogy Ashley Judd színésznő – aki a New York Times október eleji cikkében az elsők között szólalt meg az üggyel kapcsolatban –, a kamerák előtt beszélt arról, hogyan közeledett felé majdnem két évtizeddel ezelőtt a producer, és hogy sikerült végül egy megállapodással kihátrálnia a szituációból.

A Good Morning America című műsorban Judd elmondta, hogy fiatal színésznőként azt gondolta, üzleti megbeszélésre megy a producer hotelszobájába, de Weinstein először felajánlotta neki, hogy megmasszírozza, majd amikor a színésznő tétovázott, arra kérte, Judd masszírozza meg őt. A színésznő ezután „egyezséget” ajánlott: enged a producernek, de csak akkor, ha Oscar-díjat nyer Weinstein egyik filmjével. A producer egy Oscar-jelölésre akarta lealkudni az ajánlatot, de Judd kitartott, majd elhagyta a helyiséget.

A színésznőben a mai napig kettős érzelmek vannak azzal kapcsolatban, ahogy annak idején a sokkoló szituációt kezelte. „Hogy büszke vagyok-e rá? Az a részem, amelyik szégyelli magát, azt mondja, nem. De az a részem, amelyik túllát a szégyenen, azt mondja: »Egyszerűen briliáns voltál. Szép munka, kölyök, kijutottál onnan!«” – mondta Judd.

A Weinstein-ügy nyomán több hasonló botrány is kirobbant. A Los Angeles Times múlt vasárnap közölt egy cikket, amiben 38 nő számolt be arról, hogy James Toback forgatókönyvíró-rendező szexuálisan zaklatta őket. Azóta több mint 200 nő jelentkezett a lapnál, akik szintén azt állítják, hogy zaklatta őket a rendező. Tegnap két újabb híres színésznő lépett a nyilvánosság elé: Selma Blair és Rachel McAdams meséltek a Vanity Fairnek arról, hogy karrierjük elején milyen sokkoló élményben volt részük, amikor két külön esetben üzleti megbeszélésre érkeztek Toback szállodaszobájába. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.