Weinstein beperelte a Weinstein Co.-t

Beperelte egykori cégét, a Weinstein produkciós vállalatot (TWC) Harvey Weinstein amerikai filmproducer, hozzáférést követelve a cég társelnökeként folytatott levelezéséhez, személyes aktáihoz és egyéb írásos dokumentumaihoz, amelyekkel szerinte tisztázni tudná a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos vádakat.

A 65 éves producer csütörtökön nyújtotta be a keresetét Delaware államban. Ügyvédei szerint az említett dokumentumokhoz való hozzáférés kulcsfontosságú lenne a New York Times október 5-én megjelent cikke óta záporozó vádak tisztázásában.

Az Oscar-díjas producert pár nappal a zaklatási ügy kirobbanása után azonnali hatállyal kirúgták a vállalattól, ahol addig társelnöki posztot töltött be.

A kereset kitér arra, hogy ha Weinstein hozzájut a kért dokumentumokhoz, azokat esetlegesen a vállalat elleni további jogi lépések megindítására is fel fogja használni.

A dokumentum felidézi, hogy nem csak a Weinstein elleni vádak miatt nyomoz a rendőrség – a londoni, a New York-i és a Los Angeles-i rendőrség után New York állam főügyésze is vizsgálatot indított –, hanem már a The Weinstein Co. ellen is indult polgári kártérítési per. Weinsteinnek a vállalat munkatársaként használt elsődleges, ha nem egyetlen emailfiókja olyan információkat tartalmaz, amik tisztázni tudják őt, így a céget is a felmerülő vádak alól – írják.

Fotó: Valery Hache/AFP

Már 50 nő vádolja Weinsteint, akinek a csütörtöki keresetének a híre csak néhány órával azután került napvilágra, hogy Ashley Judd színésznő – aki a New York Times október eleji cikkében az elsők között szólalt meg az üggyel kapcsolatban –, a kamerák előtt beszélt arról, hogyan közeledett felé majdnem két évtizeddel ezelőtt a producer, és hogy sikerült végül egy megállapodással kihátrálnia a szituációból.

A Good Morning America című műsorban Judd elmondta, hogy fiatal színésznőként azt gondolta, üzleti megbeszélésre megy a producer hotelszobájába, de Weinstein először felajánlotta neki, hogy megmasszírozza, majd amikor a színésznő tétovázott, arra kérte, Judd masszírozza meg őt. A színésznő ezután „egyezséget” ajánlott: enged a producernek, de csak akkor, ha Oscar-díjat nyer Weinstein egyik filmjével. A producer egy Oscar-jelölésre akarta lealkudni az ajánlatot, de Judd kitartott, majd elhagyta a helyiséget.

A színésznőben a mai napig kettős érzelmek vannak azzal kapcsolatban, ahogy annak idején a sokkoló szituációt kezelte. „Hogy büszke vagyok-e rá? Az a részem, amelyik szégyelli magát, azt mondja, nem. De az a részem, amelyik túllát a szégyenen, azt mondja: »Egyszerűen briliáns voltál. Szép munka, kölyök, kijutottál onnan!«” – mondta Judd.

A Weinstein-ügy nyomán több hasonló botrány is kirobbant. A Los Angeles Times múlt vasárnap közölt egy cikket, amiben 38 nő számolt be arról, hogy James Toback forgatókönyvíró-rendező szexuálisan zaklatta őket. Azóta több mint 200 nő jelentkezett a lapnál, akik szintén azt állítják, hogy zaklatta őket a rendező. Tegnap két újabb híres színésznő lépett a nyilvánosság elé: Selma Blair és Rachel McAdams meséltek a Vanity Fairnek arról, hogy karrierjük elején milyen sokkoló élményben volt részük, amikor két külön esetben üzleti megbeszélésre érkeztek Toback szállodaszobájába. (MTI)