Éhségsztrájkkal követelnek több pénzt az egészségügynek a lengyel orvosok

külföld
2017 október 28., 07:09
comments 106

Ötödik hete tart a lengyel orvosok éhségsztrájkja egy varsói gyerekkórházban. Az akcióban húsz orvos, többségükben medikus vesz részt, gördülő rendszerben, azaz néhány naponként egymást váltva éheznek. A résztvevők szabadságot vesznek ki ezekre a napokra, hogy a gyerekek ellátása ne lássa kárát akciójuknak. 

Az orvosok fő követelése, hogy a lengyel állam sokkal többet költsön egészségügyre. Mindössze a GDP 4,4 százalékát költi egészségügyi kiadásokra a lengyel kormány, a tiltakozók szerint legalább 6,8 százalékra lenne szükség, hogy a lengyelek méltó ellátást kapjanak. (Magyarországon ez az arány 4,8%  míg Németországban 9,5, Svédországban pedig 9,2%.) 

Éhező orvosok a kórház aulájában.
photo_camera Éhező orvosok a kórház aulájában. Fotó: Natalie Skrzypczak/dpa Picture-Alliance/AFP

Az orvosok a rengeteg túlórára is panaszkodnak, előfordul, hogy hetente 80 órát kell dolgozniuk. A medikusok a fizetésüket is nagyon alacsonynak tartják, egy pályakezdő bére mindössze nettó 140 ezer forint körül van. Nagyon nagy az elvándorlás ott is, a lengyel orvosok tömegével költöznek az EU nyugati országaiba.

A lengyel kormány az elmúlt két évben nem állt szóba érdemben az orvosok képviselőivel, most azonban az éhségsztrájkra tekintettel az egészségügyi miniszter megígérte, hogy 2025-re 6 százalékra emelik a kiadásokat a GDP arányában. Az orvosok szerint csak le akarják rázni őket a távoli jövőre szóló ígérgetéssel, ezért egyelőre nem adják fel tiltakozó akciójukat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.