Telibe talált valamit az orrával egy NBA-csapat chartergépe

"Hé, NASA, Neil de Grass Tyson és Bill Nye! Azt kell mondjam, rázós utunk volt tízezer méter magasban Chicagóba repülvén. Mi okozhatta ezt" - címezte kérdését az amerikai űrkutatási hivatal mellett az ország két legnépszerűbb ismeretterjesztő tudósának Steven Adams, az Oklahoma City Thunder profi kosarasa tweetjében, amihez ezt a képet mellékelte chartergépükről:

Csapattársa, a világsztár Carmelo Anthony is értetlenkedett: "Ugyan mi csapódhatott belénk az ÉGBEN az éjnek évadján?"

Az NBA csapat a Delta légitársaságtól bérelt Boeing 757-200-asa végül teljesen deformálódott orrkúppal, de biztonságban landolt Chicagóban. A légitársaság illetékesei azt mondták, hogy ereszkedés közben ütközhetett madárral a gép - bár a játékosok szerint utazómagasságon is rázós volt az út, tízezer méteren aligha ütközhetett neki bármi a gépüknek.

A madárral vagy más, repülő állattal történt ütközés nem lennne ritkaság, a Bird Strike Committee USA nevű, ilyen ütközéseket listázó szervezet szerint évente több mint húszezer hasonló baleset történik. Ezek javarészt nem halálos balesetek, bár az 1988 óta eltelt csaknem harminc évben nagyjából 250-en vesztették életüket ilyen balesetekben.

A Szövetségi Légügyi Felügyelet adatai szerint ősszel történik a legtöbb ilyen baleset, amikor az elsőnyaras vándormadarak először kellnek útra a melegebb éghajlatra. Az ő adataik szerint az ilyen ütközések évente akár egymilliárd dollárnyi kárt is okozhatnak. (Via USA Today, NPR)