A CEU még nem, de a Hejlongcsiang Kínai Orvoslási Egyetem már biztosan maradhat Magyarországon

politika
2017 október 30., 16:50
comments 104

Nemzetközi szerződést írtak alá a Hejlongcsiang Kínai Orvoslási Egyetem további magyarországi működéséről hétfőn Budapesten. Az aláírás után tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Kína és Magyarország együttműködése soha nem volt olyan jó, mint most, és a kapcsolataik egyik legfontosabb pillére az oktatás.

Szijjártó Péter és Hszü Mej, Heilongcsiang tartomány oktatási hivatalának elnöke sajtótájékoztatót tart a Heilongcsiang Kínai Orvoslási Egyetem további működéséről szóló nemzetközi szerződés aláírása után.
photo_camera Szijjártó Péter és Hszü Mej, Heilongcsiang tartomány oktatási hivatalának elnöke sajtótájékoztatót tart a Heilongcsiang Kínai Orvoslási Egyetem további működéséről szóló nemzetközi szerződés aláírása után. Fotó: Máthé Zoltán / MTI / MTVA

Kína és Magyarország stratégiai átfogó partnerségi megállapodást kötött májusban, és Magyarországnak az az érdeke, hogy a szoros együttműködés fennmaradjon a világ egyik legerősebb gazdaságával rendelkező országával – mondta.

Szijjártó elmondta, hogy Magyarországon az oktatási rendszer minden szintjén biztosított a kínai nyelvű oktatás, itt van a Konfuciusz-intézetek regionális központja, és regionális összehasonlításban a legtöbb ilyen intézet is. A Hejlongcsiang egyetemnek már 2010 óta van kihelyezett tagozata a Semmelweis Egyetemen, a kínai intézmény – ami már 50 éve működik – komoly szakmai elismertségnek örvend – mondta.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az új felsőoktatási törvény értelmében 5 olyan egyetem van Magyarországon, aminek a további itteni működéséhez kormányközi megállapodásra van szükség, most a második ilyen megállapodást írták alá, ezúttal a Kínai Népköztársaság kormányának felhatalmazása alapján a Hejlongcsiang egyetemmel. Szijjártó szerint a mostani megállapodás mérföldkövet jelent a magyar-kínai oktatási együttműködésben.

Szerinte az a tény, hogy már a második külföldi egyetem magyarországi működéséről kötöttek magállapodást, bizonyítja, hogy igenis lehetséges megfelelni a felsőoktatási törvényben foglalt kritériumoknak, amik minden hasonló egyetemre vonatkoznak. A megegyezéshez kell szándék és jóindulat – mondta.

(A törvény, amit a CEU-ra szabtak, több paragrafusában is lehetetlen feltételeket támasztott az egyetemmel szemben, és a kormány egészen augusztusig előbb szövetségi szintű jóváhagyáshoz ragaszkodott, aztán állami megegyezéshez, hiába jelezte többször is az amerikai szövetségi kormány, hogy nekik nincs hatáskörük felsőoktatási kérdésben, csak az államoknak.)

Kérdésre közölte, hogy minden Magyarországon működő külföldi egyetem esetében akkor kötnek kormányközi megállapodást, amikor megegyeztek minden kérdésben. Remélhetőleg a CEU esetében is eljutnak addig, hogy megköthetik a megállapodást, most a szakmai vizsgálat időszaka zajlik, és ha ennek kedvező az eredménye, akkor nagy lépést tehetnek a megállapodás aláírása felé – mondta.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán / MTI / MTVA

A katalán helyzetet firtató kérdésre Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország továbbra is Spanyolország belügyének tekinti a kérdést.

Hszü Mej, Hejlongcsiang tartomány oktatási hivatalának elnöke azzal indokolta a megállapodás jelentőségét, hogy a kétoldalú kapcsolatok alapja a kulturális és oktatási együttműködés. Évek óta együttműködnek a Semmelweis Egyetemmel, és ez az együttműködés emelkedett most magasabb szintre – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.