Az ENSZ ötezer fős hadsereget vetne be Afrikában, hogy embercsempészekre és terroristákra vadásszon

külföld
2017 október 30., 11:38
comments 30

Az ENSZ mai közgyűlésen születhet döntés arról a példátlan kezdeményezésről, amelynek lényege egy 5000 fős, évi 400 millió dolláros költségvetésű hadsereg felállítása a szaharai térségben. A cél az lenne, hogy növeljék a régió biztonságát és felvegyék a harcot a terroristákkal és az embercsempészekkel, akik fontos mozgatórugói az utóbbi évek migrációs krízisének. 

Becslések szerint 2014 óta 30 ezren haltak meg a Szaharában és 10 ezren fulladtak bele a Földközi-tengerbe, miközben a menekültválság felforgatta az európai politikát. Ennek ellenére nem igazán látszik semmilyen valódi megoldás - ahogy az pár héttel ezelőtti összefoglalónkból is kiderül.

link Forrás

Az új hadsereg az úgynevezett G5, vagyis Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger együttműködésében jönne létre, és az egyik előnye pont az lenne, hogy azokban a határzónákban is intézkedhetne, ahol egy-egy ország katonái nem mozoghatnak szabadon.

Az elképzelést támogatja António Guterres ENSZ-főtitkár, legfőbb szószólói Olaszország és Franciaország. A Trump-kormányzat viszont eddig ellenezte azt, és meggátolta, hogy az ENSZ finanszírozza a tervet. Ezért aztán a 423 millió eurós induló költségvetésből még csak 108 millió van meg, amit jórészt az EU dobott be a közösbe.

A Guardian szerint az ENSZ nagy tesztje lesz a mai döntés.

(Via Guardian

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.