A katalán elnök nem kér politikai menedékjogot Brüsszelben

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Kedd délben Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót Carles Puigdemont, aki vagy Katalónia elnöke, vagy nem. Puigdemont hétfőn öt katalán parlamenti képviselővel utazott a belga fővárosba, ugyanazon napon, amikor a spanyol főügyész bejelentette, hogy zendülésért, lázadásért és egyéb kacifántos állam ellenes bűncselekményekért akar ellenük vádat emelni.

Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Puigdemont sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy - hiába függesztette fel a spanyol kormány a katalán autonómiát és oszlatta fel a barcelonai kormányt - magát továbbra is legitim katalán elnöknek tartja.

Azt is mondta, hogy nem azért utaztak Brüsszelbe, hogy politikai menedékjogot kérjenek, hanem hogy „szabadon és biztonságban” dolgozhassanak, és erre Európa fővárosa a legalkalmasabb. Arra a kérdésre, hogy meddig terveznek Brüsszelben maradni, azt válaszolta, hogy „a körülményektől függ”, és ha a spanyol állam garantálni tudná a független és igazságos ügymenetet, azonnal hazatérnének.

Puigdemont azt is bejelentette, hogy pártjával el fognak indulni a madridi kormány által december 21-re kiírt helyhatósági választosokon, amin a spanyolok szándékai szerint sikerül normalizálni a katalóniai helyzetet. A volt-jelenlegi katalán elnök ugyanakkor feltette a kérdést:

„a spanyol állam tiszteletben fogja tartani a szavazás eredményét, akármi is lesz az?”

Puigdemont egyúttal azt is kérte, hogy Európa reagáljon valamit, mert szerinte „Katalónia ügye az európai alapértékek ügye”.