Az oroszok szerint őket nem érinti az amerikai nyomozás

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Nem érinti Oroszországot az amerikai elnökválasztás ügyében indított vizsgálat - hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában.

Fotó: SAUL LOEB/AFP

A szóvivő újságírói kérdésekre válaszolva arra reagált, hogy hétfőn Washingtonban vádat emeltek Paul Manafort, a Trump-kampány volt igazgatója, az egyik volt munkatársa, Richard Gates és a kampány egyik volt önkéntese, George Papadopoulos külpolitikai tanácsadó ellen. A vádemelés a tavalyi amerikai választási folyamatba való állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller javaslatára történt.

"Bármely olyan vád, amelyet amerikai belső vizsgálat eredményeként amerikai állampolgárok ellen emelnek, az bennünket nem érint, az Amerika belügye. De nagy érdeklődéssel figyelünk" - mondta Peszkov.

Szavai szerint Moszkva számára az a lényeg, hogy az ügy orosz állampolgárokat ne érintsen, mert azok érdekeit mindig megvédi. Kifejezte reményét, hogy a vizsgálat nem vezet

"ruszofób hisztériakeltéshez"

és hogy

"a bölcsesség idővel felülkerekedik".

Sajtóforrásokra hivatkozva Peszkov rámutatott, hogy Oroszországot a vádpontok nem említik meg. (Manafortot és Gatest azzal vádolták meg, hogy 2008 és 2014 között be nem jegyzett lobbista tevékenységet folytattak Ukrajna, az ország akkori kormányereje, a Régiók Pártja és Viktor Janukovics akkori elnök javára.) A szóvivő emlékeztetett tá, hogy Moszkva a kezdetetektől fogva több alkalommal is határozottan visszautasította a választások manipulálására vonatkozó vádakat.

Peszkov "nevetségesnek és megalapozatlannak" nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint Papadpoulos a kampány idején kapcsolatba lépett az orosz diplomáciai képviselőivel, hogy megszervezze Donald Trump és Vlagyimir Putyin elnök találkozóját.

Trump és munkatársai egyébként többször tagadták, hogy a választási küzdelem idején törvénytelen kapcsolatba léptek volna az orosz kormány képviselőivel. Oroszország szintén valótlannak minősítette azokat az állításokat, amelyek szerint beavatkozott az amerikai elnökválasztás folyamatába. Több, az Egyesült Államokban elindított vizsgálat ennek az ellenkezőjét célozza bebizonyítani. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.