Forbes: Mészáros Lőrinc vagyona 105 milliárd forint

PÉNZ
2017 október 31., 06:04
comments 136

Élő magyarnak nem volt még olyan éve, mint amilyen a 2017-es Mészáros Lőrincnek: a felcsúti polgármester 105 milliárdosra hízlalta személyes vagyonát, ezzel húsz helyet rakétázott előre a Forbes gazdagmagyar-listáján és már nyolcadik. Tavaly ilyenkor a Forbes 35 milliárdra saccolta a Mészáros-vagyont, ami egy év alatt háromszorosára dagadt. 

A gazdasági lap legfrissebb száma szerint Mészáros cégbirodalma 121 céget számlál, ami azért is súlyos, mert a polgármester csak idén 82 vállalkozást alapított. A cégbirodalom sejtjei  összesen 

241,8 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzést,
17 milliárd forint állami illetve uniós támogatásban részesültek.

Külön tekintettel volt az idei évben Magyarország Mészáros Lőrinc új médiapiaci befektetéseire: 

az állam mintegy 2,7 milliárd forint értékben helyezett el hirdetéseket a polgármester új lapjaiban és csatornáin,

baráti cégek pedig nem feledkeztek meg a polgármester által elnökölt Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványról sem: 

a Puskás Akadémiánál 2,9 milliárd forint TAO-felajánlást könyvelhettek el. 

A Forbes kalkulációi szerint a polgármester hetente átlag két céggel gyarapodik, céghálója pedig a borászattól, az építőiparon, az ingatlanfejlesztésen át egészen az agráriumig terjeszkedik. A lap kiemeli, hogy Mészáros az Opus és a Konzum befektetésein keresztül belépett a médiapiacra és a turizmus területére is (Mediaworks, Pannon Lapok illetve Hunguest-hotels) és mindkét szegmensben egyből a legnagyobbak asztalához ült. 

A lista élén továbbra is Csányi Sándor áll 294 milliárdosra becsült vagyonával, mögötte Demján Sándor 192 milliárddal második, Gattyán György 188 milliárddal harmadik. A 33 leggazdagabb között Mészároson kívül három szoros fideszes kötődéssel bíró figura van még: Szíjj László vagyonát 105 milliárdra, Andy Vajnáét 62 milliárdra, Garancsi Istvánét 48 milliárdra becsülik.   (A napi.hu 100 leggazdagabb listáján Mészáros az ötödik volt áprilisban 120 milliárd forinttal.)

A 10 leggazdagabb: 

1. Csányi Sándor - mezőgazdaság, pénzügy, ingatlan - 294 milliárd forint
2. Demján Sándor - ingatlan, energetika, agrár - 192 milliárd forint
3. Gattyán György - online streaming oldalak, IT - 188 milliárd
4. Széles Gábor - vendéglátás, ingatlan, műszertechnika - 147 milliárd
5. Veres Tibor - ingatlan, autó - 140 milliárd
6. Bige László - vegyipar - 120 milliárd
7. Felcsuti Zsolt - vegyipar - 112 milliárd
8. Mészáros Lőrinc - turizmus, agrár, építőipar, ingatlan, média - 105 milliárd
9. Szíjj László - építőipar - 105 milliárd
10. Kasza Lajos - autó, gyártás, borászat - 90 milliárd 

(Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.