Szerbiában egy fokkal értelmesebb nemzeti konzultációt rendeznek

külföld
2017 október 31., 10:32
comments 18

Megalakult a Koszovóról szóló nemzeti konzultációval megbízott munkacsoport Szerbiában, amelynek feladata a következő néhány hónapban a politikai, civil és tudományos élet képviselőinek meghallgatása lesz - közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedden.

Koszovó Szerbia-feliratú falfestés Belgrádban.
photo_camera Koszovó Szerbia-feliratú falfestés Belgrádban. Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

A nemzeti konzultáció ötletét Aleksandar Vucic köztársasági elnök vetette fel júliusban, amikor azt mondta, Szerbiának rendeznie kell a Koszovóval fenntartott viszonyt annak érdekében, hogy ezt a terhet a jövő generációinak ne kelljen tovább cipelnie, és Szerbia is tovább tudjon lépni. Az államfő aláhúzta: tartós megoldásra van szükség, amely kizárja az összetűzések lehetőségét.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Veljko Odalovic, a szerb külügyminisztérium főtitkára az RTS-nek elmondta, hogy a konzultáció első körében, kedden jogászprofesszorok véleményét hallgatja meg Nela Kuburovic igazságügyi miniszter és Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője, illetve a nemzeti konzultációval megbízott munkacsoport elnöke.

Aleksandar Vucic szerint a társadalom minél szélesebb körének bevonására van szükség a konzultáció során, hogy az eredményt, illetve az azt követő döntést mindenki magáénak érezze. Az államfő hétfő este a belgrádi Pink Televízióban kiemelte, tisztában van azzal, hogy sok támadás éri majd a döntésekért, bármilyen irányba is mutassanak azok. Úgy fogalmazott: a megoldási javaslattól függően vagy gyávának nevezik majd vagy árulónak.

Ez utóbbi kijelentésével Aleksandar Vucic arra utalt, hogy egyes bírálatok szerint a nemzeti konzultáció csak színjáték, és semmi eredménye nem lesz, a célja csupán annyi, hogy elterelje a figyelmet az ország más problémáiról, míg mások szerint az úgynevezett belső párbeszéd végeredménye az lesz, hogy Szerbia mégiscsak elismeri Koszovó függetlenségét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.