Új-Zélandon a klímaváltozás elől menekülők befogadását tervezik

külföld
2017 október 31., 09:58
comments 65

Az új új-zélandi kormány azt tervezi, hogy egy új vízumkategóriát hoz létre a klímaváltozás miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülő csendes-óceáni szigetlakók számára.

Emelkedő tengerszint a Marshall-szigeteken
photo_camera Emelkedő tengerszint a Marshall-szigeteken Fotó: GIFF JOHNSON/AFP

Az újfajta vízum a baloldali kormánykoalíció egyik tagja a Zöld párt választási ígérete volt, ezt tervezik most hivatalossá tenni. Első körben csak 100 vízumot adnának ki a klímaváltozás áldozatainak.

A Zöldek vezetője, James Shaw szerint egyelőre csak egy kísérleti vízumkategóriáról van szó, amit az érintett kis szigetországok kormányaival egyeztetve vezetnének be, és amiket azok igényelhetnének, akiknek otthonuk az emelkedő tengerszint miatt válik lakhatatlanná.

A Zöldeknek azok után lett különösen sürgős az ügy, hogy az új-zélandi bevándorlási hivatal elutasította két tuvalui család menekültkérelmét. A tuvaluiak kérelmükben a magas munkanélküliségi ráta mellett arra hivatkoztak, hogy az emelkedő tengerszint miatt nem tudnak tiszta ivóvízhez jutni. A hivatal elutasító végzése viszont azzal indokolt, hogy mivel nem etnikai hivatartozásuk, vallásuk, nemzetiségük vagy politikai meggyőződésük miatt vannak veszélyben, az új-zélandi törvények alapján nem kell őket befogadni.

Új-Zéland egyébként eddig évente 750 menekültet fogadott be, a Zöldek azt szeretnék, ha ez a szám 4000-re emelkedne. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.